Aš skiriuosi su tavimi, Rusija. Visam.

Ilma Baliukaitė: išverčiau, ką sausio 8 d. rašė Borysas Filatovas, dabartinis Dnepropetrovsko apskrities administracijos pirmininko pavaduotojas vidaus reikalams:

„Kažkada seniai, kirsdamas JAV motociklu nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno per visą kontinentą, susimąsčiau ties paprastu klausimu, į kurį pabandžiau atsakyti savo telefilme: „Kodėl mūsų bendrapiliečiai taip smarkiai nemėgsta amerikiečių? Tų iš esmės netgi labai simpatiškų žmonių.“ Na, suprantama, kai apie savo neapykantą viskam, kas amerikietiška, prisipažįsta arabai arba, pavyzdžiui, Venesuelos gyventojai. Bet kokios racionalios priežastys verčia mūsų tėvynainius nekęsti JAV?

Mūsų nemeilė viskam, kas amerikietiška, kažkokia nepaaiškinama, tiesiog zoologinė. Ir visi argumentai yra maždaug tokie: „Ach, tie amerikiečiai! Tokie jau jie! Visur kiša savo nosį! Juk jie visi buki! O be to, ir nutukę! O jau tie jų telešou! Vien tik McDonalds‘as ko vertas!“

Kritiški pasisakymai apie JAV gali ne tik apsiriboti pateiktomis tezėmis, bet ir pasipildyti priklausomai nuo oratoriaus „išsilavinimo“ lygio. O oratorium gali būti bet kas – nuo miesto marginalo iki Regionų partijos deputato (beje, labai dažnai skirtumas tarp šių dviejų subjektų visai nežymus).

Įdomiausia, kad iš kiekvieno konkretaus ir atskiro amerikiečių nekentėjo JAV piliečiai nieko nėra atėmę, niekuo nėra jo nuskriaudę, netgi apie jo egzistavimą nieko nenutuokia. O jei ir nutuokia, tai spjaut jiems ant jo.

Didžioji dauguma tų, kurie rašinėja nesąmones internete arba balsuoja už Viktorą Fiodorovičių Janukovyčių, ne tik nė karto nesilankė JAV, bet net ir nematė nė vieno gyvo amerikiečio, o juolab su juo nebendravo, nes angliškai nemoka nė žodžio. Ką jau ir kalbėti, amerikietiško gyvenimo būdo kritikai dažniausiai neturi dvasinių jėgų nuvažiuoti net į savo pačių sostinę. Ir išvis, kurių galų mums ta Amerika, mes ir taip apie ją viską žinom: „Išgamos! Jie ten visi buki išgamos! Mums Balabanovas su velioniu Bodrovu teisingai apie Ameriką viską parodė.“

Kitas dalykas, kad išnaudojo jie savo negudriame filme visus niekingiausius ir šleikščiausius kompleksus – nuo neapykantos viskam, kas ukrainietiška, iki paniekos juodaodžiams.

Pats asmeniškai pasakysiu, kad daug dalykų, kuriuos pasakoja apie amerikiečius – labai dažnai teisybė… Ir nuoširdumas jų būna išties suvaidintas, ir tikrai pamišę jie dėl savo idiotiškų taisyklių, kurias patys ir sugalvojo. Štai, pavyzdžiui, nutarė amerikiečiai pardavinėti alkoholį tik pilnamečiams ir tik turintiems dokumentus. Ir būk tu nors 84-erių senolis su barzda, bet be vairuotojo pažymėjimo ar kitokio ID net alaus butelio negausi. Negalima – ir viskas.

Paprasti JAV gyventojai iš aukšto vadinami redneck‘ais, t. y. raudonsprandžiais. Jei kas Amerikoje mano, kad Ukraina yra Sibire, neskaito knygų, o atostogaudamas viešose vietose elgiasi kaip gyvulys, tai būtent ir yra tas redneck‘as.

Bet mes jų nemėgstam todėl, kad patys esame tokie, kaip jie. Įtarūs, kompleksuoti ir „užsisiuvę“ savo asmeninėse problemose. Užsigeriantys tariamą dvasingumą alučiu „Černigovskoje“.

Tačiau tikroji Valstijų jėga – tai jų stebėtina įvairovė, kurios per vandenyną mes taip ir neįstengiam įmatyti. Kuo geros Valstijos, tai tuo, kad čia tu gali būti bet koks: baltas ar juodas, liberalas ar konservatorius, hipis ar japis. Nori – gyvenk demonstratyviai religingame Tenesyje, o nori – pažangiojoj Kalifornijoj, pasakiškoj valstijoj, turinčioj šeštą pagal apimtį ekonomiką pasauly. Gali leisti savo dienas neaprėpiamose Teksaso rančose arba Vermonto miškuose, o gali deginti gyvenimą beprotiškajame Los Andžele.

…O dar per vieną iš savo ankstesnių apsilankymų Nacionaliniame kosmonautikos muziejuje Vašingtone aš pastebėjau, kad amerikiečiai labai gyvai domisi sovietine kosmoso įsisavinimo istorija. Tąsyk man vėl teko įsitikinti tuo, kad šie „buki, riboti ir visur savo nosis kaišiojantys“ žmonės Johno Kennedy kosmoso centre parengė ištisą ekspoziciją, skirtą SSRS pirmavimui užkariaujant kosmosą.

Nežinau, gal tai smulkmena… Tik kad va Rusijos muziejuose aš nemačiau Shepardo ir Armstrongo fotografijų…
…Gal aš tiesiog blogai ieškojau…“
O čia jis priduria šiom dienom:

„Gyvenimas parodė, kad problema buvo ne mano prasti ieškojimai.
…Remiantis paskutiniais sociologiniais tyrimais, 74 proc. Rusijos piliečių palaiko galimą karinį įsiveržimą į Ukrainą…
Draugą nelaimėje pažinsi. Ar ne taip, mano „broliai“ rusai?

Aš skiriuosi su tavimi, Rusija. Visam.

„Redneck‘as“ ir nežabotas amerikiečių imperialistas Borysas Filatovas. Tas, kuris mano, kad pasauly liko tik viena šalis, kuri iš tikrųjų neša pasauliui demokratiją ir laisvę…“

https://www.facebook.com/borys.filatov/posts/621584807923420