Apie antiteroristinės operacijos vykdymą

Dmitry Tymchuk

Šiuo metu yra susiklosčiusi Kijevo antiteroristinėms operacijoms ypač nepalanki padėtis.

Pirmiausiai, kaip jau minėta, vietinėse jėgos struktūrose vyksta galingas sabotažas ir visa lavina atvirų išdavysčių.
Skubiai, tiesiog per minutę, tokios problemos neišsprendžiamos. Situaciją gali pataisyti tik į regioną permesti valdžiai lojalūs ir patriotiškai nusiteikę jėgos struktūrų atstovai – tai ir yra daroma.

Ukrainos_karysTačiau reikia suvokti, kad išdavikai teisėsaugininkai yra galingas ekstremizmo resursas, nes jie ne tik specialiai apmokyti, bet ir žino panašių specialiųjų operacijų vykdymo taktiką bei metodiką. Blogiausia yra tai, kad, atiduodami milicijos poskyrius, jie apginkluoja faktiškai net ne ekstremistus, o tiesiog „avis paklydėles“ – prieš Ukrainą nusiteikusius vietinius gyventojus. Tai mėsmalės, kuri rūpi Rusijai, scenarijus.

Antra, į rytus permetamos kariuomenės dalys (būtent jos yra patikimiausias resursas) esamoje situacijoje labiau tinka pasienio rajonų teritorijos gynybai, o ne antiteroristinei operacijai. Taip yra ne tik dėl specialaus parengimo, bet ir dėl griežtos įstatymuose numatytos kariuomenės panaudojimo tvarkos, įskaitant ir antiteroristines operacijas.

Trečia, dabar vykstančiose ekstremistų akcijose aktyviai dalyvauja ir tam tikros politinės jėgos, atstovaujamos Aukščiausioje Radoje. Ir keletas vietinių oligarchų, tradiciškai turinčių milžinišką įtaką regionui. Dabar jų veiksmų neutralizuoti neįmanoma – tiesiog nėra tokių teisinių mechanizmų, antivalstybinei veiklai įrodyti reikia laiko. Tačiau priemonių imtis reikia, ir skubiai.

Ketvirta, pasaulio bendruomenės spaudimas. Mūsų laimei, nepaisant didžiulių RF Užsienio reikalų ministerijos pastangų politinėmis priemonėmis dangstyti ekstremistų veiksmus Ukrainoje, pasaulis Rusija jau nebetiki. Tačiau anaiptol ne visos Vakarų valstybės palaikys jėgos panaudojimą ir tikėtinas civilių gyventojų žūtis.

Žinodami šitą aspektą, ekstremistai plačiai naudojasi minėtais prieš Ukrainą nusiteikusiais asmenimis savo akcijų „masuotėse“. Iš vienos pusės, taip sukuriamas tariamų „liaudies protestų prieš neteisėtą valdžią“ masiškumo vaizdas. Iš kitos pusės, tie žmonės pasitarnauja kaip „gyvieji skydai“. Taip trukdoma įvykdyti operacijas be prognozuojamų civilių aukų.

Taigi, antiteroristinę operaciją įvykdyti lengva. Bet, atsižvelgus į visus išvardytus faktorius, jos parengimas yra labai sudėtingas. Dabar yra sunku pasakyti, kaip Ukrainos valdžia išspręs atsiradusias problemas.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bem_chip/