Balandžio 14 dienos įvykiai Ukrainoje

ukrainos_veliava_1Dmitry Tymchuk

Broliai ir seserys,
Balandžio 14 – osios suvestinė

Blogosios žinios

1.Rytų Ukrainoje tęsiasi ekstremistų savivalė. Valdžia kelia ultimatumus, tačiau į juos niekas nekreipia dėmesio. Netgi priešingai, ekstremistai ėmė kelti savuosius ultimatumus, taip atsitiko šiandien Luganske – čia jie reikalauja, kad srities valdžia nepaklustų Kijevui.

Aš jau minėjau ir dar pasikartosiu: niekas taip neprovokuoja smurto, kaip nenoras priešintis. Kuo dažniau valdžia kelia ultimatumus ir po to nieko nedaro, tuo daugiau tokie grasinimai sukelia skepticizmo. O šiandieninis Turčinovo „pasiūlymas“ įvykdyti bendrą antiteroristinę operaciją kartu su JTO taikdariais – tai apskritai akivaizdus Ukrainos valdžios bejėgiškumo deklaravimas.

Jei vėliau nebūtų paaiškėję, kad Turčinovas pagaliau visgi pasirašė įsaką dėl antiteroristinės operacijos pradžios, aš pasakyčiau: vyručiai, Ukrainą nori „iškišti“. Tačiau kol kas dar ne viskas prarasta. Bent jau norisi tuo tikėti, nors viskas vyksta tiesiog žiauriai pavėluotai ir nusikalstamai lėtai.

2. Kremlius paskelbė, kad „Putinas gauna labai daug asmeninių kreipimųsį iš Rytų Ukrainos regionų su prašymais padėti“. Kuo kvepia tokia rusiška „pagalba“ visi puikiai supranta. Kam tokie kreipimaisi reikalingi- taip pat.

Krymo atveju Putinas atgaline data iš piršto laužė „socialinių apklausų rezultatus“, kurie neva akivaizdžiai atskleidė krymiečių siekius tapti Rusijos dalimi. Tarsi tik dėl to ir pradėjo agresiją.

Dabar gi prielaidas, pateisinančias įsiveržimą į rytinius šalies regionus, Maskva mėgina sukurti iš anksto.

3. Dėl mūsiškės 25-osios atskiros oro desanto brigados. Šiandien Rusijos masinės informacijos priemonės pranešė, kad ji perėjo į Slaviansko ekstremistų pusę.

Tai netiesa. Brigada į niekieno pusę neperėjo.

Tiesa yra ta, kad tikrai iškilo tam tikrų kliūčių dėl brigados panaudojimo antiteroristinėje operacijoje. Apgailestaujame, tačiau kol kas negalime atskleisti visų detalių. Bet su išdavyste tai neturi nieko bendro.

4. Regionų Partija kreipėsi į kariškius su prašymu nevykdyti „neteisėtų esamos valdžios įsakymų“.

Sunku rasti tinkamų žodžių, be keiksmų, apibūdinant tokį kreipimąsį. Tai per šiuos prakeiktus veidmainius , su jų pritarimu, vos prieš porą mėnesių Maidane „teisėsaugininkai“ šaudė į savo šalies piliečius, kurie beginkliai su Ukrainos vėliavomis stojo už demokratiją (o į Kijevą tuo metu strimgalviais, dalyvauti žudynėse, lėkė kariškiai – laiku Maidanas laimėjo).

O dabar, kuomet kalba eina apie rusiškuosius agresorius ir ginkluotus teroristus, vykdančius ekstremistinius išpuolius po Rusijos vėliava, jie tauzija apie „ nusikalstamus įsakymus“.

Mano galva, kol mes neišmėšim viso šio mėšlo iš valdžios kabinetų ir parlamento krėslų, kalbėti apie laisvą Ukrainą yra anksti.

Gerosios naujienos

1. Jungtinių Tautų Organizacijos Saugumo Tarybos posėdis parodė, kad Rusija jau niekas netiki. Tuo pačiu metu ES vadovai pareiškė esą pasiruošę kitą savaitę paskelbti naujas sankcijas Rusijai. JAV savo ruožtu pareiškė pasirengusios padaryti tai dar anksčiau – jau nuo rytdienos.

Akivaizdus faktas: Rusija tapo pasaulio atstumtąja. Naujojo Reicho veidą įžvelgė visi. Klausimas tik, kiek pasaulis yra pasirengęs radikaliam problemos vardu „Putinas“ sprendimui.

2. Labai lėtas ir labai liūdnas procesas, bet į rytus visgi permetami mūsų jėgos struktūrų padaliniai.

Toks įspūdis, jog Kijeve ne visai supranta, kad svarbi kiekviena valanda. Bet nepaisant to, procesas vyksta. Ir šiuo metu čia suburtos gan įspūdingos pajėgos. Klausimas tik, kas ir kaip jomis disponuos.

3. Tarp kitko, atsakymas į šį klausimą yra: pagaliau pasirašytas įsakas apie antiteroristinės operacijos pradžią. Lygiagrečiai Ukrainos Saugumo tarnybos vadovo pirmuoju pavaduotoju ir antiteroristinio centro prie Ukrainos Saugumo tarnybos vadovu paskirtas Vasilijus Krutovas. Spaudoje jį jau pavadino „specialiojo padalinio „Alfa“ legenda“. Taip pat gerai, kad su Krutovu grįžta senoji gvardija.

Specialiosiose tarnybose vyrauja įsitikinimas, kad šis generolas ir jo vyrukai sugebės suplanuoti ir organizuoti pakankamai efektyvų operacijos įgyvendinimą. Labai tikėsimės – nes tai, panašu, paskutinė viltis išsaugoti Rytus Ukrainos sudėtyje.