Kuo gąsdina Rytų Ukrainos gyventojus?

Donecko žurnalistai surinko įvairiausius gandus, kuriais maitinami prorusiškų mitingų dalyviai. Visi šie gandai buvo išgirsti iš protestuotojų. Kai kurie iš šių gandų panašūs į klaikius kliedesius, tačiau tai nėra juokai – karo baimė ir informacinis vakuumas sudaro puikią terpę neįtikėtinoms fantazijoms. Būtent baimė yra esminis separatistinių akcijų variklis. O kuo bukesnė priežastis baimei, tuo ta baimė didesnė, o pagalbos šauksmai Putinui – garsesni.

Kai žmonės prisiklauso visokių gandų, juos apima panika.

Kai žmonės prisiklauso visokių gandų, juos apima panika.

Tarp kitko, ir Lietuvoje prieš ketvirtį amžiaus sklido daug panašių gandų – kaip tik Atgimimo metais, kai Lietuva laisvinosi iš Sovietų Sąjungos. Daugelį tų gandų labai tikslingai skleidė kompartijos, Jedinstvo ir KGB veikėjai. Nuslopinti tuos gandus buvo gana sudėtinga, o Lietuvos Nepriklausomybe abejojantys žmonės buvo linkę tais absurdiškais gandais tikėti.

Taigi, pasimėgaukite polittechnologų ir liaudies kūrybos perlais – jie galėtų kelti nesuvaldomą juoką, jei ne tai, kad jie kelia nesuvaldomą baimę, labai realius protestus ir dar realesnes žmonių aukas.

Štai jums visas sąrašas:

  1. Jaceniukas pasakė, kad visus, kas nekalbės ukrainietiškai, išvarys iš Ukrainos.
  2. Amerikiečiai ruošia karą Ukrainoje, o kare bus panaudoti genetiškai modifikuoti kareiviai (istoriją žurnalistei papasakojo kirpyklos darbuotoja).
  3. Į Donbasą (Donecko sritį) atvažiavo ne pasieniečiai ir kariuomenė, ir visai ne sienos gynybai. Ne, čia perrengti Dešiniojo Sektoriaus daliniai ir benderininkai, kurie tinkamu momentu surengs rusų skerdynes Donbase. Todėl ir blokuojamos Ukrainos kariuomenės kolonos.
  4. Į Donecko sritį atvažiavę Ukrainos kariškiai žiauriai sumuša visus, kas tik su jais kalba rusiškai.
  5. Tam tikroje gamykloje (nurodomi visokie pavadinimai, kur patys pasakotojai nedirba) darbuotojus verčia dalį savo atlyginimo pervesti Maidano atkūrimui ir Dešiniojo Sektoriaus išlaikymui.
  6. Banderininkai panaikins pašalpas vaikų išlaikymui.
  7. Banderininkus jau matė Donecke, stotyje jie klausinėjo, kaip pravažiuoti į Lenino aikštę, kur stovi separatistų palapinės. Tuos, kas jiems atsakinėjo ne ukrainietiškai, žiauriai mušė.
  8. Mūsų vaikus pardavinės į Europą vergauti.
  9. Donecko srityje baigėsi insulinas. Todėl visi sergantys diabetu numirs.
  10. Donbase paskandins šachtas, o paskui jose laikys branduolines atliekas iš JAV ir Europos.
  11. Į Ukrainą masiškai pradės vežti užnuodytus produktus iš JAV ir Europos (galimai čia pakitę gandai apie GMO)
  12. Gėjai, pedofilai ir zoofilai užgrobs valdžią ir tada įves priverstines santuokas pagal savo supratimą.
  13. Biudžetininkams paliks tiktai jų atlyginimus, o visus priedus, tryliktus atlyginimus ir premijas panaikins.
  14. Družkovkoje (Donecko srityje) pats meras gasdino žmones, kad jeigu jį kas nors pašalins, tai biudžetininkai nustos gauti atlyginimus.
  15. Greitai prasidės totalinė mobilizacija, o paimtiems į kariuomenę žmonėms nebus išsaugomos nei darbo vietos, nei atlyginimai.
  16. Banderininkai jau atleidinėja iš įmonių visus, kas tik kalba rusiškai.
  17. Į kariuomenę eina narkomanai, o kai ima kariuomenėn, tai į arbatą priberia narkotikų, kad apduję žmonės pasirašytų visus popierius.
  18. Bus panaikintos Gegužės 1 ir Gegužės 9 šventės.

Norime pasikartoti: tai ne kažkokie juokai, o realios Donbaso gyventojų baimės – būtent dėl jų žmonės eina į mitingus ir tenai kviečiasi Rusijos pagalbos.

Parengta pagal Ukrainos „Informacinio Skydo“ medžiagą.