Ukrainos saugumas: nustatytas diversantų koordinatorius

slavianskas_rusijos_specnazasUkrainos saugumo tarnyba (SBU) praneša, kad nustatyta žmogaus, vadovavusio administracinius pastatus Ukrainos rytuose užgrobusioms diversantų grupėms, tapatybė. Tai Rusijos pilietis, RF Karinės žvalgybos (GRU) specialiojo padalinio karininkas Igoris Strelkovas.

Būtent jo balsas girdimas telefoninio pokalbio įraše, kur jis kalbasi su kuratoriumi iš Maskvos – tą įrašą žiniasklaida paskelbė balandžio 14 dieną. Įraše girdima, kaip jis pranešinėja apie terorą Slovjanske ir apie Ukrainos teisėsaugininkų sušaudymą.

Kiek anksčiau Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) sulaikyti diversantai atpažino Igorį Strelkovą, kaip žmogų, kuris juos verbavo ir nurodinėjo užgrobti valstybinių įstaigų pastatus Charkove.

Nustatyta, kad 2014 metų kovo pradžioje Igoris Strelkovas atvyko į Krymo teritoriją ir tenai koordinavo įvairius Rusijos kariškių ir specialiųjų tarnybų veiksmus – Ukrainos karinių dalinių, valdžios įstaigų užgrobimus, kariškių, visuomenės veikėjų, aktyvistų bei kitų Kryme buvusių Ukrainos ir užsienio šalių piliečių grobimus.

Taip pat Igoris Strelkovas verbuoja Ukrainos piliečius tolimesniam jų naudojimui organizuojant ir vykdant diversines akcijas mūsų valstybės teritorijoje.

Šis diversantas davė nurodymus Ukrainos piliečiams K. ir V. užgrobti ir išlaikyti Charkovo srities administracijos pastatą, o taip pat karinius dalinius ir teisėsaugos padalinius Lugansko srityje – su tikslu užvaldyti ginklus.

Balandžio 15 dieną SBU pradėjo baudžiamąją bylą dėl Rusijos piliečio Igorio Strelkovo įvykdytos sąmoningos žmogžudystės bei veiksmų, nukreiptų prieš Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir neliečiamumą, dėl diversinės veiklos, o taip pat dėl masinių neramumų organizavimo rytiniuose Ukrainos regionuose.

Be kita ko, Ukrainos žiniasklaida rašo apie tai, kad Slovjansko „liaudies mero“ Viačeslavo Ponamariovo, paprašiusio Putino įvesti kariuomenę, nuo 2009 metų ieško Rusijos teisėsauga ir kad dabar, sprendžiant iš visko, jis mainais už laisvę vykdo Rusijos saugumo tarnybos (FSB) nurodymus (tai, beje, žinoma ir plačiai naudojama Rusijos saugumo schema).

Abi informacijas reiktų, aišku, patikrinti – ypač tą apie „afganą“ Ponomariovą ( jis atrodo visai kaip nusikaltėlis, bet „mūsų visų snukiai neblogi“*). Jei tai tiesa, tai mums labai gaila kai kurių tikrai nuoširdžių Rusijos patriotų. Nes, išeitų, tai policajų, banditėlių ir tikrų nusikaltėlių patriotizmas. O to jau niekaip nenusikratysi, su tuo teks paskui visą gyvenimą kamuotis.

* Citata iš filmo „Sėkmės džentelmenai“.

Informacija pagal Ukrainos saugumo tarnybos pranešimus ir Ukrainos žiniasklaidą.