Donbasas liko namuose. Separatistų referendumas žlugo.

Milijonai Luhansko ir Donecko sričių gyventojų ignoravo neteisėtą separatistų referendumą. Donbasas prieš smogikus nubalsavo kojomis.

10

Dauguma Luhansko ir Donecko sričių gyventojų ignoravo neteisėtą separatistų referendumą. Ukrainos piliečiai atsisakė palaikyti smogikus. Išankstiniais sociologų vertinimais, neteisėtoje apklausoje dalyvavo iki 10% dviejų sričių, kurių teritorijoje gyvena 6,5 mln. žmonių, gyventojų. Tankiai gyvenamuose rajonuose separatistai sąmoningai kūrė dirbtines eiles, 100-tūkstantinėse gyvenvietėse atidarydami po porą „rinkimų apylinkių“. Tačiau dauguma apylinkių pasirodė tiesiog nereikalingos – žmonės ateiti nepanoro. Savo referendume separatistai leido vienam žmogui balsuoti po kelis kartus, rinkėjų sąrašus sudarinėjo tiesiog rašydami ranka, įmesdavo biuletenius, o balsavimas kai kuriais atvejais vyko net garažuose. Bet visos pastangos nuėjo niekais – daugiamilijoninis Donbasas nubalsavo neateidamas.

Luhanskas ir Doneckas

„Nesistebėkite eilėmis separatistų „referendume““, – savo Facebook paskyroje parašė Ukrainos sociologinės GfK tarnybos generalinio direktoriaus pavaduotojas Glebas Vyšlinskis. Jis pastebi, kad, pavyzdžiui, Mariupolyje separatistai daugiau nei 100 tūkstančių turinčiame rajone atidarė vieną punktą. Iš viso mieste separatistai įrengė tik keturias apylinkes. Ekspertas rašo: „Normalių rinkimų metu vienai miesto apylinkei tenka apie du tūkstančius rinkėjų. Reiškia, pavyzdžiui Mariupolyje turi būti apie 200 apylinkių„.

20

Taip vadinamo separatistų „referendumo“ žemėlapis. Mėlyna ir žydra – Vyriausybės pajėgos ir nuo teroristų išlaisvinta Ukrainos teritorija. Raudonos ir violetinės dėmės – teritorija, kurioje smogikai bandė vykdyti savo „referendumą“ (žemėlapis – twitter.com/arabthomness)

Žemėlapyje matosi, kad vadinamąjį referendumą separatistams pavyko įgyvendinti tik kai kuriose dviejų sričių dalyse. Pavyzdžiui, visa šiaurinė Luhansko srities dalis, kaip ir pietvakarinė Donecko srities dalis, separatistų balsavime iš esmės nedalyvavo.

Sekmadienio vakarą, kai jau buvo galima įvertinti vietinių gyventojų požiūrį į smogikų „referendumą“, Luhansko srities gubernatoriaus pareigas einanti Irina Verygina pareiškė: „Luhansko kraštas pasakė aiškų „ne“ neteisėtam taip vadinamos „Luhansko liaudies respublikos“ referendumui„.

30

Smogikai su automatais eina „balsuoti“ (twitter.com/cjchivers nuotrauka)

Vertindama įvykius tose regiono dalyse, kuriose gyventojai atėjo į rinkimines apylinkes, gubernatorė pažymėjo svarbią detalę: jaunimas balsavimą visiškai ignoravo. Į rinkimus daugiausiai atėjo komunistus renkantieji ir vyresni nei 40 metų žmonės, taip ir nesugebėję adaptuotis Ukrainoje. Gubernatorė pasakė: „Tačiau jaunosios kartos atstovai savo Tėvyne laikė, laiko ir laikys tik vieną šalį – Ukrainą„.

40

„Mes norime mirti Rusijoje“. Pensininkai – separatistų „referendumo“ varomoji jėga (twitter.com/rozakazancctv  nuotrauka)

Keliuose Luhansko srities rajonuose iš tikro nebuvo atidaryta nė viena pseudoreferendumo balsavimo apylinkė – vietiniai Belokurakinsko, Svatovsko ir Troicko gyventojai paprasčiausiai neleido separatistams to padaryti. Kituose rajonuose separatistams pavyko kai kur atidaryti vieną ar dvi apylinkes, kai kur – daugiau, o kai kur į atidarytas apylinkes paprasčiausiai niekas neatėjo balsuoti.

50

Kai kur buvo balsuojama garažuose – tai Donbaso separatistų išradimas.

Todėl dauguma rinkėjų, net jeigu jie ir būtų norėję palaikyti separatistus, paprasčiausiai neturėjo kur eiti. Smogikams nepavyko sukurti balsavimo infrastruktūros. Akivaizdu, suprasdami, kad atėjo per mažai žmonių, separatistai nusprendė veikti pagal Maskvos planą – įmesti rinkimų biuletenius, išgalvoti rinkėjų aktyvumo duomenis, o balsavimo rezultatus „nurašyti nuo lubų“. Per paskutines dienas teisėsaugos atstovai konfiskavo kelis šimtų tūkstančių panaudotų biuletenių, kuriuose už nepriklausomos Donbaso respublikos sudarymą  jau buvo pažymėtas atsakymas „Taip“.

Be to, keliose gyvenvietėse Ukrainos jėgos struktūrų darbuotojai sustabdė separatistų „referendumą“ ir konfiskavo balsavimo urnas bei biuletenius. Tai taip pat kelia abejonių dėl bet kokių galimų rezultatų, kuriuos separatistai galėtų pateikti kaip „referendumo“ išdavą.

Bet smogikų machinacijos – dirbtinių eilių vaizdai Rusijos žiniasklaidai, 400 tūkstančių „mirusių sielų“ atseit, balsavimo dalyvių, balsavimas po kelis kartus, grasinimai šachtininkams ir fabrikų darbuotojams ir balsavimas bet kur – nepadėjo paslėpti žemo rinkėjų aktyvumo. Donbasas prieš separatistus balsavo kojomis.

Liūdnas separatistams rezultatas nesukliudė paskelbti apie balsuotojų antplūdį ir palaikymo procentus. Anksčiau separatistai sakė, kad balsavimo biuletenius galės suskaičiuoti tik rytdienai. Tačiau kažkodėl pakeitė savo nuomonę ir iš anksto paruoštus rezultatus paskelbė anksčiau. Donecko separatistų lyderis Romanas Liaginas paskelbė, kad į „referendumą“ atėjo 74,8 % srities gyventojų. Iš jų už separatistinės respublikos pripažinimą atseit balsavo 89 %, prieš – 10,19 %. 0,7 % balsavimo biuletenių – sugadinti. Kaip jiems pavyko taip greitai suskaičiuoti, jei „referendume“ atseit dalyvavo praktiškai visi Donecko srities gyventojai (milijonai žmonių) – paslaptis.

Ukrainos vyriausybė konstatavo, kad šios dienos įvykiai Donbase – tiesiog būdas, naudojamas paslėpti tikrąsias Donbaso gyventojų nuotaikas. Sociologai sako, kad 70 % Donbaso gyventojų pasisako už vieningą ir nedalomą Ukrainą. „Iš tikro tai mitingas, o ne referendumas. Jei tame pačiame Mariupolyje aktyviai prieš Kijevą pasisako, pavyzdžiui, 100 tūkst. iš 450 tūkst., tai mitingas, be abejo, būtų masinis. Bet apie daugumos poziciją tai nieko nesako,“ – savo Facebook paskyroje pareiškė sociologas Vyšlinskis.

Liudininkų akimis

Luhanske buvo organizuotos dvi parodomosios apylinkės, į kurias masinio balsavimo imitacijai suvežė visus biudžetininkus. Kitose apylinkėse tuščia. Aš skambinau į mokyklą, kurioje kadaise mokiausi – ten visai tuščia, niekas neatėjo balsuoti„, – papasakojo Luhansko žurnalistas Sergėjus Ivanovas savo socialinio tinklo paskyroje. Jis pažymėjo, kad žmonės būtų atėję balsuoti prieš separatistus, bet bijosi. Jis pasakė: „Visas Luhanskas įbaugintas žmonių su automatais„.

Maždaug už pusvalandžio mūsų gatvėse bus garso stiprintuvai, gros karinė, patriotinė muzika. Ir man atrodo, kad ta muzika privilios balsuoti močiutes„- taip per vieną Rusijos televizijos kanalą separatistų atstovas aiškino, kodėl vienoje gyvenvietėje tiek mažai balsuojančiųjų.

Vietinis gyventojas papasakojo: „Aš iš Kalinino rajono, visas mūsų rajonas gavo kvietimą be vardo – ateikite į 12-ąją bendrojo lavinimo mokyklą. Nusprendėme ateiti į aikštę, nes nesupratome, kur balsuoti. Čia man pasakė, kad galiu balsuoti bet kurioje man patogioje vietoje„.

Žurnalistas iš Maskvos parašė savo Twitter’yje: „Man leido Mariupolyje balsuoti be paso, bet aš, žinoma, nesikišau į svetimos valstybės reikalus„.

Piotras Šuklinovas
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство
www.liga.net