Birželio 2 dienos įvykių suvestinė

Broliai ir seserys, birželio 2-osios suvestinė.

Blogosios naujienos

1. Teroristai visą dieną apšaudo Luhansko pasieniečių dalinį.

Mes kol kas nepamatėme efektyvių ATO veiksmų, kurie užkištų smogikų gerkles. Tiesa, pasieniečių nurodymu ATO aviacija „prašukavo“ teroristų pozicijas už gyvenamojo kvartalo ribų, bet tai trumpalaikis efektas.

Mūsų duomenimis, šiandien pačiame „viršuje“ buvo sankcionuota ATO pajėgų operacija Luhanske, pasitelkiant rimtą pagalbą. Bet šiuo metu mes stebime tik „taškinį“ aviacijos panaudojimą, Iš esmės kol kas nėra ko ir komentuoti.

O pasieniečiai kaunasi. Visą dieną.

2. Tuo tarpu Rusija įvykius Luhanske visu pajėgumu išnaudoja naujų nuolatinio melo lavinų gamybai..

Pagal Maskvos versiją, pasieniečius užpuolę teroristai iš „Nacionalinės gvardijos“, staiga pradėjusios miesto valymą. Žinoma, jai talkino „Dešinysis sektorius“ – kur gi be jo. Juk kažkas turi subaigt rusų kūdikių kraują, nebetilpusį gvardiečiams.

Na ir įprasti Kremliaus vapėjimai apie „Ukrainos valdžios nusikaltimus prieš savo liaudį“. Įdomu, ar Putinui nesivaidena kruvini kaukaziečiai berniukai, kai jis Ukrainą kaltina tuo, ką pats išdarinėja Kaukaze?

3. Šiandien Gynybos ministerijos spaudos atstovai eilinį kartą papasakojo, kam bus panaudoti pinigai, kuriuos piliečiai paaukojo kariuomenei. Ir čia sunku nesistebėt.

Sunku pavadinti normaliu dalyku tą faktą, kad liaudis ne tik iš savo mokesčių maitina kariuomenę, bet ir aukoja jai pinigus. Tačiau dabar aš žiūriu į pirkinių sąrašą, kurį man maloniai patiekė GM, ir mane užvaldo niūrios abejonės.

Aš, pavyzdžiui, niekaip nesuprantu, kokiu būdu „3,5 tūkst. komplektų laivyno uniformos“ pirkimas padės išspręsti pagrindinę užduotį, iškeltą Ginkluotosioms pajėgoms – Donbaso teroristų sunaikinimą?

Gal GM kažką slepia, ir naktimis upeliais bei upeliūkščiais link Donbaso terikonų pagelbėti ATO pajėgoms prasiskverbia mūsų Karinis jūrų laivynas, vedamas fregatos „Hetmanas Saihaidačnas“? Jei ne, tai tokių pirkinių logika ne visai suprantama.

Gerosios naujienos

Prokuratūra perdavė teismui kaltinamuosius aktus prieš 63 žmones, kurie įtariami Charkivo srities valstybinės administracijos pastato užgrobimu.

Pranešimas labai laiku. Kur įmanoma, visus tuos šalies suskaldymo fanus reikia sodinti, ir pageidautina – per parodomuosius teismo procesus. Viešas išpėrimas – geras pavyzdys tiems, kurių dar nesučiupo.

2. Šiandieną Mykolajivas mėgėjams lakstyti po Rusijos vėliava tyliai ir taikiai parodė jų vietą.

Ukrainos patriotai susirinko pagrindinėje miesto aikštėje tam, kad neleistų separatistams surengti jų mitingo, kviečiančio nutraukti ATO. Patriotai atėjo į aikštę su siuvinėtais tautiniais rūbais ir Ukrainos valstybinėmis vėliavomis. Jų rankose – plakatai „Mykolajivas už ATO“, „Mykolajivo gyventojai už nepriklausomą Ukrainą“, „Mes prieš Rusijos okupaciją!“
Jų oponentai – Putino pakalikai (tarp kitko, jų buvo iš viso apie 30) po keleto minučių bendravimo su patriotais ėmė skubiai skirstytis.

Štai taip, atrodytų, be snukiadaužio, bet pakankamai įtikinamai.

3. Ukrainos VRM Vyriausioji valdyba Dniepropetrovsko srityje pradėjo formuoti batalionus „Luhanskas“ ir „Artiomovskas“, po 200 žmonių.

Batalionų pavadinimai kalba patys už save. Jei luhanskiečiai negali susiorganizuoti patys – padės kaimyninė sritis.

Dniepropetrovsko srities gubernatoriui I. Kolomojskiui jau šnabždamos pretenzijos, kad jis nusitaikė į Donbasą, kur po truputį spaudžia Achmetovą. Bet jei Kolomojskio veikla atitinka šalies interesus, tegul ir taktinėje plotmėje, bet tokiu sunkiu momentu, – sutikime, jį sunku kuo nors apkaltinti.

Beje, į šiuos batalionus gali stoti savanoriai iš bet kurios Ukrainos srities. Šalies gelbėjimas – visų reikalas.