„Telekaras“ Donbase: daugtaškis vietoj taško

Mes anksčiau jau rašėme apie Donbase vykstančio „telekaro“ keistenybes, t.y. Ukrainos televizijos ir radijo transliacinių centrų vykdomą Rusijos propagandinių kanalų retransliavimą bei radijo ir televizijos transliavimo ir radijo ryšio paslaugas teikiančio koncerno RRT profsąjungos kaltinimus, kad Valstybinė specialiojo ryšio tarnyba teroristams „išnuomavo“ vyriausybinio ryšio kodus.

Ištyrę esamą situaciją pranešame jums.

1. Koncerno RRT „kadrinės“ rietenos akivaizdžiai nepadeda kelti šios struktūros darbo efektyvumo – ypač dabar, kai ji užima svarbiausią vietą dabartinėje informacinėje priešpriešoje Rusijai.

Vos tik mes konstatavome faktą, kad KRRT objektai Donbase retransliuoja Rusijos TV kanalus (tai seniai ne paslaptis ir visiškai tikra), tuoj pat buvome apipilti eiline purvo banga – esą, mes stojamės į oponuojančiųjų koncerno vadovybei pusę. Atseit, bet kokie bandymai teršti skaisčiai tyrą KRRT vadovų vardą gali būti tik kai kurių oponentų, su KRRT profsąjungos koordinacinės tarybos pagalba besimušančių dėl vadovybės krėslų, išsipirktas užsakymas.

Informuojame, kad mums – atleiskite už išsireiškimą – visiškai nusispjauti, kas vadovauja koncernui, o kas turi kitų kandidatų. Šioje konkrečioje situacijoje mes, grupė „IP“, neturime nei laiko, nei noro aiškintis, kas ten teisus, o kas nelabai. Mus domina faktas: už Ukrainos mokesčių mokėtojų pinigus Putino propagandistai vykdo ardomąją, prieš Ukrainą nukreiptą veiklą pačios Ukrainos teritorijoje. Tai nenormalu.

Ir labai blogai, kad gausybė Ukrainos žurnalistų, blogerių, visuomenės veikėjų to nesupranta. Jiems patinka dalyvauti rietenose ir kurstyti jas – iš abiejų pusių. Vėliavą į rankas. Bet jei turite tikrą norą pakariauti už Tėvynę – jūsų paslaugoms yra artimiausias karinis komisariatas.

Mes, savo ruožtu, pateikėme visų pobūvio dalyvių požiūrį. Ir patys atlikome tyrimą.

2. Mūsų išvada: Rusijos kanalus Donbase galima atjungti. Iš techninės pusės tai visiškai įmanoma.

Pagrindinis argumentas prieš – tas faktas, kad kartu su Rusijos televizijos kanalais bus atjungti ir ukrainietiški.

Tokiu būdu esama pasirinkimo: arba atjungiant iš regiono gyventojų tuo pačiu atimti galimybę žiūrėti ukrainietiškas naujienų programas (kurių čia beveik niekas nežiūri), arba palikti jų transliavimą kartu su melo ir propagandos lavinomis, skleidžiamomis per Rusijos TV (kurias žiūri dauguma televizijos žiūrovų šiame regione).

Koncernas RRT neprisiima atsakomybės apsispręsti. Telieka laukti, kokia bus aukščiausiosios Ukrainos vadovybės politinė valia. Į ją ir apeliuojame.

3. Šios situacijos išvados ateičiai.

Panašiais atvejais pagal visus informacinės priešpriešos teorinius ir praktinius kanonus būtinai turi būti atjungiami visi civiliai telekomunikaciniai objektai. Jokių televizijos ir radijo transliacijų regione, kuriame vykdoma operacija. Jokių laikraščių.

Vietoje to visuomenės informavimu regione turi užsiimti valstybinės struktūros, konkrečiai – gynybos ministerija. Tam tikslui karinių laikraščių ir karinių televizijos ir radijo studijų redakcijų sudėtyje sovietmečiu buvo lauko spaustuvės (БПК-63), lauko leidybiniai kompleksai (АТМ-83), mobilieji studijų kompleksai (ПСК-84) ir t.t.

Šiai dienai Ukrainos armijoje visa tai seniausiai nurašyta ir išvogta, nors Ukrainos gynybos ministerijos redakcija ir televizijos studijos veikia, jų bendrame etatų sąraše šimtai (!) karinių žurnalistų. Kurie, nors ir vadinami kariniais, tačiau gali veikti tik taikos sąlygomis.

Tarp kitko, Rusijos karinės pajėgos aprūpintos šiuolaikinius reikalavimus atitinkančiais modernizuotais kompleksais БПК-63МКЛ, АТОФ–97 ir t.t.

Jei mūsų armija turėtų panašios įrangos, nebūtų klausimo – ar atjungti Donbasui televiziją, ar ne. Koncerno RRT objektus pakeistų armijos televizijos kompleksai, transliuojantys tik parinktas Ukrainos TV laidas, lygiagrečiai su savomis, tikslinėmis „karinėmis“ programomis. Todėl ateityje būtina skirti kažkokį, kad ir simbolinį dėmesį klausimams apie armijos pasirengimą informacinei priešpriešai.

4. Dėl KRRT profsąjungų kaltinimo Valstybinės specialiojo ryšio tarnybai.

Mes nurodėme, kad neturime įrodymų, jog profsąjungų kaltinimai atitiktų tikrovę. Mes pasitikėjome specialiųjų tarnybų kompetentingumu, kurios, mūsų nuomone, turi atlikti šio klausimo tyrimą.

Šiandien iš pačios Valstybinio specialiojo ryšio tarnybos buvo kreiptasi į Ukrainos saugumo tarnybą, prašant atlikti minėtą tyrimą. Plojame ir laukiame UST išvados.

Grupė „IP“

Vertė: Laima Žilaitytė-Mayer