Kovo 28 dienos įvykiai

Ukrainos_veliava_tridantisDmitry Tymchuk

Broliai ir sesės, kovo 28 dienos įvykių apibendrinimas:

Iš blogų žinių:
1. Persigrupavo Rusijos daliniai prie sienos. Jie atsitraukė nuo Lugansko srities, tačiau vis dar koncentruojasi priešais Charkovą, taip pat išaugo jų skaičius prie Černigovo srities.

Mūsų pasieniečiai ir kontržvalgyba teigia: Ukrainos pasienyje nuolat auga Rusijos žvalgybos veikla. Rusijos Federalinė saugumo tarnyba trūks plyš siekia destabilizuoti padėtį pietvakarių regionuose. Taip pat šiandien Rusijos sraigtasparniai du kartus „atsitiktinai“ kirto Chersono srities ir Krymo ribas. Apskritai, situacija sudėtinga: didelės karių pajėgos ir nuolatinės provokacijos.

Tiesa, šiandien Ukrainos Vidaus reikalų ministras Avakovas pranešė, jog separatistinė situacija regionuose atslūgo. Atrodo, darbštieji Federalinės saugumo tarnybos vyrukai šį mėnesį liks be premijų.

2. Jis neskęsta. Mūsų išvytasis dofinas, pavarde Janukovyčius, nenustoja mėtytis tam tikra ruda substancija iš „draugiškosios“ Rusijos pusės. Šiandieniniame pasisakyme jis šaukėsi separatistinės Ukrainos dvasios. Žinote, toks savamokslis mediumas.

Janukovyčius primena įkyrią musę. Esant geros nuotaikos į jį galima būtų nekreipti dėmesio. Tačiau kada namuose ir taip pilna problemų, jo zyzimas stipriai erzina. Net jei jis pats ir nesirodo ekrane (kas, beje, kelia įvairių minčių), o kaip ruporą naudoja Rusijos žiniasklaidos priemones.

Nevadinčiau to tragedija. Man skaudu dėl žmonių. Jei Putinas galvoja, jog žmonės seks sraigės intelektu ir prekeivio narkotikais godumu pasižymintį Janukovyčių, jis tikrai ukrainiečius mato kaip imbecilų bandą. (Beje, apie tai, kam reikalingas Putinui Janukovyčius, šiandien jau rašiau).

3. Problema dėl iš Krymo išvedamų Ukrainos karinių pajėgų.
Ne kartą sakėme, kad išskyrus tuos, kurie liko ištikimi priesaikai ir tuos, kurie perbėgo pas priešą, yra ir trečioji mūsų karių kategorija. Tai žmonės, kurie nesulaužė priesaikos, tačiau, nenorėdami palikti Krymo, tiesiog vietoje parašė atsistatydinimo iš ginkluotojų pajėgų prašymus ir išsiskirstė po namus.

Šiandien darosi aišku, jog krašto apsaugos ministerija neturi teisinio pagrindo nutraukti šių kontraktų. Tai reiškia, kad šie vaikinai nors ir netapo išdavikais, tačiau norėdami gauti „atleistųjų iš karinės tarnybos“ statusą turės dar nemažai paplušėti. Ką ir besakyti, tai bus nelengva esant okupuotoje teritorijoje.

Tai, kas gero

1. Ukrainos ginkluotosios pajėgos visa galva paniro į kovinį pasirengimą. Gynybos ministerijos pranešimai apie mokymų vykdymus įvairiuose regionuose pagal pačią turiningiausią programą – kaip balzamas sielai.

Sąžiningai – aš nežinau, kiek mūsų armija gali pasipriešinti agresoriui, jeigu prireiks. Bet kiekviena valanda, kurią Ukrainos kareivis praleidžia lauke, kiekvienas jo šūvis į taikinį ir kiekvienas skubus žygis daro jį stipresniu. Tai – faktas.

2. Ukrainos generalinė prokuratūra patikrins valstybės įstaigų, atsakingų už valstybės saugumą, veiklą. GP domina, ar pakankamai aktyviai teisėsaugos organai kovoja su separatistais – mat kažkodėl daugoka to separatizmo kurstymo. Savo nuomonę šiuo klausimu jau sakiau: pakartokite Rusijos patritį ir įveskite baudžiamąją atsakomybę už tokias veikas. Tikrai sumažės norinčių mitinguoti. Ir nereikės kompostiruoti Saugumo tarnybos ir kitų smegenų.

3. Vakarykštės Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinės Asamblėjos aidai. Ukrainos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją spaudimu ir kitų JTO narių gąsdinimu, kurios galiausiai balsavo prieš rezoliuciją, nepripažįstančią “referendumo” Kryme. Bet, nežiūrint žiauraus Kremliaus spaudimo, rezultatą mes žinome: Rusija kietai įsitvirtino tarp diktatūrų, tokių kaip Šiaurės Korėja ir Sirija. Na, ir kol kas laiko už pavadėlio savo satelitus, tokius kaip Armėniją ir Baltarusiją. Tai – jau izoliacija. Nors Putinui, kaip matyti, patinka atstumtojo vaidmuo. Bet matyt tik dabar. Nes visiems atstumtiesiems, bandantiems apžioti visą pasaulį, baigiasi prastai.