„Demokratija“ Kryme

ukraina_krymasKrymo Respublikos vadovas nebus renkamas tiesioginiu balsavimu. Apie tai interviu „Komersanto“ laikraščiui pranešė Krymo konstitucinės komisijos pirmininkas Grigorijus Jofė. Pagal konstitucijos projektą pusiasaliui vadovaus respublikos galva, renkama parlamentui gavus Rusijos prezidento teikimą.

Jofė pažymėjo, kad naujoji Krymo Konstitucija greičiausiai bus priimta parlamente iki balandžio 10 dienos. Tuo pačiu jis pastebėjo, kad referendumo šiais klausimais nenumatoma. „Konstitucijos aptarinėjimas su tauta yra, mano nuomone, pseudodemokratija, tai kažkoks sovietizmas, – sakė Jofė. – Pakanka, kad dokumentą apsvarstytų ekspertų bendrija: 99 procentai piliečių iš viso neprivalo suprasti teisinės kalbos“.

Konstitucijos projekte išlieka Krymo savarankiškumas, pavyzdžiui, kadrų klausimais. Kaip pastebi „Komersantas“, tai gali tapti kliūtimi, tvirtinant naują įstatymą Kremliuje. „Parlamentinė respublika kaip valstybingumo forma nėra numatyta Rusijos įstatymuose“, – leidiniui pakomentavo šaltinis iš prezidento administracijos.

Tiesioginiai regiono vadovo rinkimai panaikinti trijose Šiaurės Kaukazo respublikose – Dagestane, Ingušijoje ir Šiaurės Osetijoje.

Šeštadienį Krymo totorių Medžliso vadovas Refatas Čiubarovas pareiškė, kad Medžlisas Kryme sukurs totorių autonomiją. Pasak Krymo totorių lyderio, Medžliso atstovai, išnagrinėję Rusijos Konstituciją ir federacijos subjektų regioninius įstatymus, nusprendė pareikalauti apsisprendimo teisės. Kurios šalies viduje Krymo totoriai nori kurti autonomiją ir kokios turėtų būti jos ribos, patikslinta nebuvo. Čiubarovas pareiškė, kad keliami reikalavimai remsis tarptautine teise. Pasak jo, Medžlisas ketina vesti derybas ir su Rusija, ir su Ukraina, ir su tokiomis organizacijomis, kaip JT, ET ir ESBO.

Krymo totoriai pasisakė prieš Krymo prijungimą prie Rusijos ir boikotavo referendumą dėl pusiasalio statuso. Naujoji Krymo valdžia žadėjo totoriams suteikti daugiau teisių, tam tarpe užtikrinti jiems vietas regiono valdžios organuose.

http://grani.ru/Politics/Russia/m.227238.html , vertė Gitana Dambrauskienė