Balandžio 13 d. įvykiai trumpai

Tai, kas šiandien buvo skambiai pavadinta „antiteroristine operacija“ Slavianske, savo esme ja nebuvo. Nebuvo imtasi antiteroristinių priemonių, kurias vienytų bendras tikslas ir sumanymas. Jėgos struktūrų darbuotojai parodė abejotiną kokią tai žvalgybą mūšiu.

Svarbiausia šiandienos problema yra vietos teisėsaugos struktūrinių padalinių nevaldomumas.

Anksčiau mes, „Informacinio pasipriešinimo“ grupė, manėme, kad Donecko srityje yra 30% lojalių valdžiai VRM darbuotojų (atitinkamai, 70% – sabotažininkai arba veikiantys ekstremistų pusėje). Mūsų dabartinė išvada, kad lojalumo valdžiai įverčius buvome paaukštinę.

Paprasčiau tariant, vietos VRM darbuotojų tarpe – masinis sabotažas ir išdavystės. Šiandien mes gavome informaciją, kad kai kurie separatistų grupių lyderiai savo pavaldiniams atiduodavo įsakymus nešaudyti į vietos milicininkus, nes tai, supraskite, „savi“.

Mūsų duomenimis, Rusijos Federacijos specialiųjų tarnybų agentūra milicijos „apdorojimo“ pagrindu naudoja faktą, kad Ukrainos milicininkas gauna 300 dolerių per mėnesį, kai tuo tarpu kaimyninėje Rostovo srityje eilinis Rusijos policijos darbuotojas – 1200 dolerių. Tuo ir sukeliamas išdavikų noras tapti „Rusijos dalimi“.

Lojaliausi Ukrainos valdžiai ir patriotiškiausiai nusiteikę yra Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų daliniai ir junginiai. Jie taip pat bus įtraukti į antiteroristinės operacijos vykdymą. Tačiau, pagal Ukrainos „Dėl kovos su terorizmu“ įstatymą jų panaudojimas ir įgaliojimai tokiose operacijose yra gana apriboti.

Dėl šių priežasčių, dabartiniu metu VRM vadovybės paskelbtas savanorių kvietimas į formuojamus regioninius kovos su ekstremistais padalinius, atrodo, yra vienintelė išeitis.

Deja, šių padalinių veiksmų derinimo tobulinimui laiko nelieka. Lieka kliautis atsargos kariškių patirtimi, kurie pagal idėją turėtų būti šių padalinių stuburu. O taip pat tuo, kad jiems vadovaus kadriniai karininkai.

Dniepropetrovske vietos patriotai, glaudžiai sąveikaudami su miesto valdžia, sukūrė savigynos pulką, skirtą ginti miestą nuo ekstremistų grupių įsiskverbimo. Pulkas, sudarytas iš 15-os šimtinių, šiuo metu kontroliuoja 9 blokavimo postus įvažiavimuose į miestą. Vietos milicija „sudalyvavo“ šioje miestelėnų veikloje iš blokavimo postų susirinkdama raštiškus pasiaiškinimus, kokiu tikslu yra įrengiamas blokavimo postas. Tuo jų „bendradarbiavimas“ baigėsi.

Tuo pat metu, antiteroristinė operacija tik prasideda. Ekstremistams pateiktas ultimatumas iki pirmadienio ryto sudėti ginklus. Pagrindinių įvykių laukiame rytoj.