Balandžio 28 dienos įvykiai

dmitry_tymchukDmitry Tymchuk

Broliai ir seserys, balandžio 28 suvestinė

Blogosios naujienos:

1. Antiteroristinė operacija pavirto farsu.

Kaip bebūtų liūdna suvokti, pas mus – tas pats vaizdas, kaip ir pas mūsų priešininkus – rusus pastarųjų Rusijos sukeltų konfliktų Kaukaze eigoje. Kol aukščiausioji vadovybė ką gali, tą „nulieja“, pasipriešinimo atsakomybė gula ant vidurinės grandies vadų pečių.

Yra du skirtumai. Rusija kariavo grobikiškus karus (Čečėnija ir Gruzija), ir jų vadai turėjo laisvas rankas. Mūsų karas – šventas – gynybinis. Bet, nepaisant to, vadų rankos – mirtinai surištos. Bet kuris žingsnis ir vos ne kiekvienas šūvis – griežtai kontroliuojami iš viršaus. Rezultatas apverktinas.

Mes, „Informacinio pasipriešinimo“ grupė iš paskutiniųjų stengėmės vengti kritikuoti aukščiausiąją vadovybę. Bet toliau jau taip nebegalima. Mūsų kareiviai ir karininkai tapo valdžios žaidimų įkaitais. Bet tai – tik detalė. Todėl, kad pagrindiniai šio žaidimo įkaitai – mūsų valstybės suverenitetas ir teritorinis vientisumas.

2. Ši diena atnešė daug kraujo.

Šioje foto visas šios dienos Doneckas

Du sužeistieji Kramatorske ryte – UST ir VRM VK atstovai. Jie buvo sužeisti kovoje su teroristais, čia viskas aišku.

Sudėtingiau su Ginkluotųjų pajėgų samdomais pagal kontraktą, iš kurių vienas žuvo, o kitas buvo sužeistas. Neatskleisime detalių ( tikimės, Gynybos ministerija vis tik tą padarys, nes tai, ką ji šiandien paaiškino, sunku pavadinti aiškumu ). Bet pats faktas, kad kariai žūsta tokiomis aplinkybėmis, be kovinio susidūrimo – giliai nenormalus.

3. Slovjanske vyksta kažkoks beprotiškas šou.

Teroristai ten rengia „žurnalistų akreditavimą“, negana to – pagrinde Rusijos. Man tai išvis nesuprantama, kaip ATO operacijos vykdymo zonoje gali laisvai plaikstytis žurnalistai( tuo labiau – užsienio, ir tuo labiau Rusijos), neakredituoti mūsų jėgos struktūrų. Kaip visa tai galima būtų pavadinti?

Aš negaliu įsivaizduoti, kad civilizuotoje šalyje per saugumo pajėgų užkardą link teroristų užgrobto lėktuvo laisvai drožtų žurnalistas, sakydamas „man reikia iš jų vadeivos interviu paimti“. Kokie čia kliedesiai? Tuo labiau, kai mums žinoma tai, kaip vėliau informaciją pateikia Rusijos žiniasklaida.

Dar šiurpiau atrodo tai, kaip kandidatas į Ukrainos Prezidentus Olegas Cariovas veža „humanitarinę pagalbą“ separatistams ir dalina ją patikros postuose. Kokia čia nesąmonė? Kaip tas iškamša, atleisk Viešpatie, tas teroristų parankinis išvis gali būti kandidatu į prezidentus? Tai – virš mano suvokimo ribų.

4. Šiandien įvyko pasikėsinimas į Charkivo merą Genadijų Kernesą.

Aš dabar nepriminsiu šio pono biografijos puslapių, man jie patinka ne labiau, nei jums. Faktas yra tai, jog, dėl vienų ar kitų priežasčių, jis šiuo metu – mūsų pusėje.

Ir šis pasikėsinimas – tai bandymas paversti ir taip jau ne itin stabilų Charkivą dar vienu separatistų gyvatynu, su eiliniu „liaudies meru“ ir eiline „liaudies respublika“ po Rusijos vėliava. Nieko gero tame nesimato.

Gerosios naujienos:

1. ES išplėtė sankcijas prieš Rusiją – papildė Kremliaus atstovų sąrašą, kuriems jos taikomos. Europos Sąjunga taip pat pareiškė, kad aktyviai svarsto klausimą dėl sankcijų taikymo jau ne tik pavieniams asmenims, bet ir ištisiems Rusijos ekonomikos sektoriams.

Blogai yra tai, kad europiečiai tuo trečiuoju sankcijų paketu jau pusantro mėnesio gąsdina, ir vis be naudos. Nes iš esmės jie tik nuolat išplečia antrojo etapo sankcijų formatą. Bet čia bet koks palaikymas svarbus ir reikalingas.

2. Ukrainos Saugumo tarnyba sulaikė apsišaukėlio Slovjansko mero pavaduotoją. Kažkoks Igoris Perepečiajenko.

Šis ypata dirbo “šeštuku” vienoje iš Rusijos Federacijos žvalgybinių diversinių grupių (ГРУ ГШ ВС РФ.) Vietos policininkas – parsidavęs šunsnukis. Tokius per Didiįį Tėvynės karą kardavo ant artimiausio elektros stulpo visiems žmonėms matant. Dabar gi demokratija ir gyvybės šiai mėšlo krūvai niekas neatims. O gaila.

Šiaip jau Vidaus reikalų ministerijoje girdėti skundų, kad įkalinimo įstaigų ikiteisminio sulaikymo skyriuose baigiasi laisvos vietos – kai kuriuose regionuose kameros kimšte prikimštos rusų diversantų ir vietinių jų pakalikų. Kuo labiau šitie piliečiai savo intelektualiaisiais žaidimas bus užimti prie kalėjimo išviečių, tuo mažiau pridergs laisvėje.

3. Premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad Ukraina ir Slovakija pasirašė memorandumą dėl reversinio dujų tiekimo Ukrainai. Tuo pačiu Kijevas ruošia teisminį ieškinį prieš Gazpromą dėl dujų kainos.

Aš nežinau, kuo baigsis ši priešprieša su Rusija. Bet jeigu Kijevui neužtenka nei proto, nei valios normaliai įvykdyti antiteroristines operacijas, tai nors “energetikos fronte” jis bent jau vaizduoja atkirtį. Kad tik šios iniciatyvos butų įgyvendintos iki galo.