Informacinio karo vaiduokliai. 5 dalis

Ukrainos prezidento rinkimai. Jėgos politikos instrumentai. Gegužė

Tęsinys. Pradžia: Informacinio karo vaiduokliai

Kad tai realūs Kremliaus atstovai, turintys partizaninių veiksmų kaimyninėje šalyje mandatą, sunku įsivaizduoti. Kas gi jie? Greičiausiai, sąlygos, kuriomis Kremlius yra priverstas veikti tose vietose, nulėmė ir jo darbo formas. Pagal tai, kas rašoma gausiuose teoretiniuose veikaluose, net ir visuotinio karo sąlygomis bet kokios šalies mobilizacinės galimybės yra tokios, kad šauktinių, net ir labai trumpam laikotarpiui, įmanoma surinkti ne daugiau 10 % viso gyventojų skaičiaus. Šios išvados nepaneigė nė vienas pilietinis karas. Baigiantis pilietiniam karui, apėmusiam tuomet 150 milijonų gyventojų turėjusią Rusiją, Raudonosios armijos karių skaičius pasiekė 5,5 milijonų. O klausimai aname kare buvo sprendžiami svarbesni už tuos, kuriuos sau išsikėlė Luhansko ir Donecko separatistai.

Paimti į rankas ginklą pasiruošę nedaugelis net esant visiškam gyventojų palaikymui ir aukštai insurgentų (sukilėlių) motyvacijai (ko mes kol kas nepastebime). Tai akivaizdu ir iš partizaninio judėjimo, nukreipto prieš sovietinę valdžią Baltijos šalyse ir Vakarų Ukrainoje, istorijos. Keletas apklausų, įvairiomis sąlygomis įvykdytų pietvakarinėje Ukrainoje, parodė, kad dalyvauti ginkluotoje kovoje, net jeigu iškiltų gyvybei gręsiančios aplinkybės, pasiryžtų ne daugiau kaip ketvirtadalis gyventojų. Tokia yra socialinė partizaninio judėjimo bazė tose Ukrainos teritorijose, kurias Kremlius laiko labiausiai „prorusiškomis“.

Tokiomis sąlygomis tikrai kariauti veikiau yra pasiruošę tie, kam jėgos panaudojimas ir anksčiau buvo įprastas: futbolo fanai, praktikuojantys kraštutiniai ekstremistai, jaunimas, kovojantis už įtaką „rajone“ ir vietiniuose šokiuose, rečiau – banditai. Ir vadovybė Kijeve, ir Strelkovo bei Borodai bendrininkai bando nutaisyti mielą veidelį pavojingame žaidime. Štai faktinis Donecko liaudies respublikos vadovas Strelkovas laišku prašo pagelbėti kolegai, Mariupolio „federalistų“ lyderiui Olegui Buckoi:

„Perduodu savigynos būrio (apie 300 žmonių, visi buvę karininkai, diversantai ir kariniai narai iš Maiskij salos), jau maždaug mėnesį laiko besiginančio savo regione, prašymą. Jie prašo Rusijos suteikti kokią tik įmanomą paramą. Toliau – sąrašas: atitinkamų dydžių rūbai (su specialiu patikslinimu – ne maskuojamieji!), mobilioji radijo aparatūra, aktyviosios gynybos priemonės, finansavimas ir „tai, ką sunkiu laikotarpiu vyrams pridera turėti savo rankose“.

Laba diena! Konstantinai Aleksandrovičiau, čia Evgenijus. Kreipiuosi į Jus Igorio Ivanovičiaus vardu, iš Slovjansko. Kaip Jūs pamenate, mes trise buvome susitikime antrame Ministrų Tarybos (совмин?) pastato aukšte. Visą šį laiką mes su Igoriu labai glaudžiai ir produktyviai bendradarbiaujame. Vakar aš gavau iš jo pavedimą kreiptis į Jus dėl susitikimo su Sergejumi Valerjevičiumi. Susitikimo temos: 1. Mano kontakto su Aksionovu užmezgimas ir tiesioginio Sergejaus Valerjevičiaus kontakto su Igoriu nustatymas. 2. Pranešimas apie situaciją regione iš administracinių reikalų pusės bei dėl darbo organizavimo ir koordinavimo. 3. Pasipriešinimo pajėgų dalinio aprūpinimo klausimai. 4. Pajėgų stiprinimo ir specialiųjų priemonių perdavimo klausimai. 5. Kontaktų užmezgimas ir parama informacinių reikalų srityje. 6. Bendradarbiavimas filmuojant reklaminę medžiagą (reklaminius videoklipus), kurie bus naudojami kaip stimulas visuomenei. Filmavimo grupė mūsų, scenarijus sutartas ir aš ketinu tą grupę atsivežti į Krymą. 7. Dėl nurodymų tolesnei veiklai ir tolesnio visapusiško bendradarbiavimo. Taip pat ir kiti klausimai. Pasiruošęs atvykti bet kuriuo metu. Tai labai svarbu. Laukiu atsakymo. Evgenij

Laba diena, Konstantinai Aleksandrovičiau, čia Evgenijus.
Kreipiuosi į Jus Igorio Ivanovičiaus vardu, iš Slovjansko. Kaip Jūs pamenate, mes trise buvome susitikime antrame Ministrų Tarybos (совмин?) pastato aukšte. Visą šį laiką mes su Igoriu labai glaudžiai ir produktyviai bendradarbiaujame. Vakar aš gavau iš jo pavedimą kreiptis į Jus dėl susitikimo su Sergejumi Valerjevičiumi.
Susitikimo temos:
1. Mano kontakto su Aksionovu užmezgimas ir tiesioginio Sergejaus Valerjevičiaus kontakto su Igoriu nustatymas.
2. Pranešimas apie situaciją regione iš administracinių reikalų pusės bei dėl darbo organizavimo ir koordinavimo.
3. Pasipriešinimo pajėgų dalinio aprūpinimo klausimai.
4. Pajėgų stiprinimo ir specialiųjų priemonių perdavimo klausimai.
5. Kontaktų užmezgimas ir parama informacinių reikalų srityje.
6. Bendradarbiavimas filmuojant reklaminę medžiagą (reklaminius videoklipus), kurie bus naudojami kaip stimulas visuomenei. Filmavimo grupė mūsų, scenarijus sutartas ir aš ketinu tą grupę atsivežti į Krymą.
7. Dėl nurodymų tolesnei veiklai ir tolesnio visapusiško bendradarbiavimo.
Taip pat ir kiti klausimai.
Pasiruošęs atvykti bet kuriuo metu. Tai labai svarbu. Laukiu atsakymo.
Evgenij

Šis laiškas buvo parašytas Aksionovui į Krymą, kai tas jau buvo tapęs Rusijos Federacijos aukšto rango pareigūnu. Berods laiškas liko be atsako.

Pateikiame dar to paties Olego Buckoi, „Šaulio“ („Strelok“) karinio sąjungininko, nuo balandžio vidurio iki gegužės 9 d. vykdyto susirašinėjimo pavyzdžių. Tai dramatiški liudijimai apie realią grupuočių padėtį, kurios neįmanoma suvokti žiūrint tomis dienomis mums rodytus Rusijos televizijos reportažus.

„Ats.: (čia ir toliau užbraukta mūsų. – Red.)

Nuo ko: N. V. Kam: Oleg Buckoi balandžio 17 d., 23.43 val. Jums sąmoningai kenkiama. Buvo provokacija – reikia būti bepročiu, kad „pultum!!!!!!! karinį dalinį!!!!!“ Bartis nereikia. Tai sąmoninga provokacija!!!!!!“

2014 04 17, 04.16, „Oleg Buckoi“
Nataša… taip vadinamieji Donecko respublikos atstovai inicijavo karinio dalinio puolimą. Keturi žuvę, dešimtys sužeistų! Beginklius mūsų žmones automatais nuginė į karinį dalinį… Dalinys – vidaus kariuomenės…. jei iki šiol policajai buvo mūsų pusėje, tai dabar už tai, kad juos užpuolė, labai pikti! Liaudis – visi pasimetę… VRM veteranai atsisako palaikyti Pasipriešinimą! Iki trečios nakties vyko bendras posėdis… Stengiuosi kaip įmanau, kad išlaikyčiau padėties kontrolę. Iš ryto važiuoju į Donecką bartis su srities vadovybe… Jie ten visiškai neadekvatūs!!!

2014.04.23, 22.09, „Оleg Buckoi“
Labas! Painiava ir svyravimai… krūva vadų… Stengiuosi suvienyti išskirstytas grupes… kol kas pavyksta. Labai svarbu aprūpinimas. Produktų užtenka… visiškai nėra ginklų ir rūbų… apsirengę vatinukais ir ginkluoti dvivamzdžiais nedaug prikariausime! Būtų finansai, būtų lengviau… bet ir tie turimi trupiniai nesprendžia problemų, benzinui vargiai beužtenka… Išlaikyti 30 žmonių grupę per dieną nėra paprasta… o aš turiu jų daugiau kaip tūkstantį… kol kas daugelį laikau rezerve! Atrodo, arba mus suės, arba pereisime į vangios partizaninės kovos fazę…
Mūsų NEnugalės… Pergalė bus mūsų!
P.S. Atrodo, Rusija mus paprasčiausiai nurašo…. Beje, suprantu, jog visai įmanoma, kad ji nemato NĖ vieno realaus lyderio, su kuriuo būtų galima vesti dialogą ir konkrečiai padėti.

2014.05.06, 21.52, „Оleg Buckoi“
Nataša, ačiū!
Duok Dieve išgyventi šią naktį!
Du mūsų blokados postus Manguše sušaudė. Oro uoste nusileido du dešiniojo sektoriaus (nacionalinė gvardija) malūnsparniai.
Pergalė bus mūsų.
Važiuoju į vykdomąjį (komitetą).

2014.05.06, 18.27, „Оleg Buckoi“
Natalija, labas!
Ar mūsų vaikinams yra galimybių pasiekti vadovybę? Labai trukdo instrumentų trūkumas, taip pat reikia finansų. Tai – jeigu dar yra tokia galimybė padėti mūsų judėjimui.
Mes galime paimti Novoazovską ir Mariulopį tuo pačiu principu kaip ir Slovjanską. Šitai vienareikšmiškai atitrauktų kariuomenę nuo Slovjansko. Ir leistų padaryti koridorių sienoje su RF.
Žmonių man pakanka. 1500 asmenų yra, iš jų – kuopa turinčių karinių veiksmų patirties. Bet su geležimi ir finansais visai blogai.
Kuo pagarbiausiai!

Ats.: atsiuntė
kas: N.V.
kam: Oleg Buckoi
gegužės 7 d., 11.18 val.
Viešpatie, išgelbėk ir apsaugok!
gegužė – PERGALIŲ MĖNUO!!!
Bankai užkirsti, pagalba bus tik iš R.b. (? – Red.)
Laikykitės!

Ir dar nuo jos:

Olegai! Raginu visus pažįstamus, duodu tavo koordinates. Rytoj pas mus Kryme mokės pensijas – žada padėti. Prašau susirašinėjimo draugų soc. tinkluose. Vakar į pagalbą išvyko mūsų brigados iš šiaurės ir pietų. Jau yra nuostolių. Patikėk, sukuos kaip galiu. Laikykitės!
Rytoj spaudos konferencija dėl referendumo pietryčiuose palaikymo, pabandysiu ten sužadinti supratimą. Per savigynininkus bandau, kad padėtų… tikrai netyliu. <…>

Šis susirašinėjimas, iš kurio mes, kaip to reikalauja įstatymas, pašalinome asmeninius duomenis, kupinas tikro dramatizmo.

Gegužės 3 d. žuvusiųjų ir sužeistųjų sąrašai iš Buckoi susirašinėjimo.

Žuvusiųjų sąrašas iš Buckovo susirašinėjimo

Žuvusiųjų Mariupolyje separatistų sąrašas iš gegužės 3 dienos Buckoi susirašinėjimo

Sužeistųjų sąrašas iš gegužės 3 dienos Buckovo susirašinėjimo

Sužeistųjų Mariupolyje separatistų sąrašas iš gegužės 3 dienos Buckoi susirašinėjimo

Nuoširdžiai atsiliepę į Maskvos gastrolierių raginimą Ukrainos piliečiai, įstoję į militantinius būrius, atsidūrė sudėtingoje padėtyje. Donbase žūva ir vietiniai gyventojai, ir savanoriai, besipriešinantys karinėms Ukrainos pajėgoms ir Maidano savanoriams.

„Apie protingą specialiųjų pajėgų valdymą čia nėra net užuominos,“ – pasakė mums vienas žymus karinis ekspertas.

Beviltiškas pasipriešinimas, neviltis ir suvokimas, kad rusų kariai neperžengs sienos.

„Vyriausiasis vadas priėmė sprendimą: būtų beprotybė kariauti Ukrainos ir Rusijos armijoms. XXI a. yra kitų įtakos metodų. Bet visame pasaulyje priimta evakuoti ir gelbėti tuos, kurie nuoširdžiai patikėjo,“ – pridūrė mūsų pašnekovas.

Kremliuje supranta: jei Mariupolyje tikrai, kaip apie tai rašo „politinės fantastikos“ autoriai, būtų kovoję 300 ypatingosios paskirties dalinių diversantų, jie savarankiškai būtų suorganizavę pasipriešinimą taip, kaip buvo mokyti, ir nebūtų prašę patarimų. Taigi, visur šioje istorijoje – išpūsti skaičiai, suklastota statistika, viskas, kaip pas politinius technologus, siekiančius išnaudoti skirtą biudžetą. Tik abiejose pusėse liejasi tikras kraujas, kuris dar ilgai nebus užmirštas.

Rezultatas:
iš pat pradžių išnaudojamas nemokamas Donbaso savanorių entuziazmas. Maskvoje dėl jų nuoširdžiai jaudinasi Duginas su Prochnovu. O apskritai – jie, savanoriai, yra po rinkimų naujai kuriamos įtakos Ukrainai išdėstymo schemos dalis.

Vladimiras Putinas niekada neslėpė Maskvos tikslų dabartinėmis sąlygomis: jokiems blokas nepriklausantis Kijevas, regionų federalizavimas. Čia jis savotiškai sąžiningas. Jaceniuko vyriausybė nėra pasirengusi svarstyti tokių sąlygų. Ir priversti jį galima tiktai stipriomis priemonėmis.

Pasiryžę kariauti istoriniai rekonstruktoriai stengiasi kurti savo realybę Donbase; jie tiki ja, kaip Rudakas tiki veikiančia nacių baze, esančia ugnikalnio viduje Islandijoje.

P.S. Dėkojame grupei „Anonimnyj internacional“ (Twitter, WordPress) už suteiktą medžiagą.

Šaltinis: http://www.novayagazeta.ru

Vertė: Laima Žilaitytė-Mayer