Kovo 19 dienos įvykiai

Dmitry Tymchuk kovo 19 d. apibendrinimai

Beje, netrukus vertimai pasirodys ir Dmitry profilyje.

Broliai ir seserys, apibendrinu kovo 19-ąją.

Blogybės:

1. Rusijos okupantai Krymą mikliai pavertė nusikaltėlių getu, kuriame grobiami žmonės, imami įkaitai, ir bendrai – klesti visiška savivalė. Ryškus pavyzdys – Serhėjaus Haiduk, Ukrainos kariuomenės kontradmirolo, pagrobimas.
Šios dienos Ukrainos karinio dalinio štabo šturmas, kurio metu „policajai“ iš taip vadinamos „savigynos“ ėjo į ataką prisidengę moterimis, puikiai parodo, su kuo turime reikalų. Niekuo vyrišku ten net nekvepia. Savo priešininkų kariškių grobimas ir ėmimas įkaitais – tai iš tos pačios niekšingos ir gėdingos dainos, kuriai diriguoja Putinas.

2. Iš to paties ciklo ir vakarykštė žmogžudystė Simferopolyje. Rusai šiandien pareiškė, kad tai – „trečiosios šalies“ kaltė.
Tačiau, net jeigu ir tikėti šiais kliedesiais, nevalingai kyla klausimas: kaip gi šie “gynėjai” stabilizuoja situaciją, jeigu iki jų okupacijos Kryme niekas žmonių gatvėse vidury baltos dienos nešaudė, o dabar štai prasidėjo?

3. RF Federalinė migracijos tarnyba pasiruošusi išduoti rusiškus pasus Kryme skubos tvarka. Paslaugos kaina – 200 grivinų.
Ir iki aneksijos rusai “kišo” savo pasus pusiasalyje kam tik galėjo – kūrė “penktąją koloną”. Dabar mėgina įtvirtinti savo sėkmę. Akivaizdu, kad daugeliui krymiečių RF pasas lyg leidimas į rojų. Bet bijau, kad toks leidimas visgi taps nemokamu kelialapiu į pragarą (žr. 1 punktą).

Iš gerų žinių:

1. Kryme Ukrainos kariams ir civiliams leido suprasti, kad Kijevas apie juos galvoja – Rados nacionalinio saugumo tarybos (RNST – СНБО) sekretorius pareiškė apie evakuacijos plano parengimą. Kariams tai ypatingai svarbu. Jie pagaliau gavo atsakymą į klausimą „kas toliau“? Tai taip pat liečia ir gyventojus.

Aš nežinau, kiek šis planas bus efektyvus. Bet matau, kokia daugybė ukrainiečių žemyne plėšiasi padėti savo broliams – vien tik į mano FB asmeninį paštą kasdien ateina dešimtys pasiūlymų priglausti bėglius, o ką jau kalbėti apie visos Ukrainos apimtis! Ypač svarbu mūsų tėvynainiams okupuotose teritorijose, jog jų nepametė. Jų skausmas – tai mūsų bendras skausmas, jų likimas – mūsų bendras rūpestis. Tai mūsų broliai ir seserys, ir daugiau nieko aiškinti nereikia.

2. Europoje visi jau mato, kas vyksta Kryme. ES pasiuntinys Jan Tombinskij šiandien konstatavo, kad Krymas po savavališko valdžios pasiskelbimo tampa „ vienu iš pavojingiausių rajonų pasaulyje“. Vasario 27 d. įvykiai, kai grupė ginkluotų žmonių užgrobė valdžios pastatus Simferopolyje, buvo tik gėlytės. Šiuo metu, anot pasiuntinio, vis daugiau žmonių okupuotoje teritorijoje tampa žmogaus teisių pažeidimų aukomis.
Tuo tarpu žmogaus teisės yra tai, ką Vakarai visuomet pasiruošę ginti. Jiems tokia gynyba suprantama ir pagrįsta. Paprastam europiečiui ar amerikiečiui gal būt gali būti neaišku, kam reikia padėti Ukrainai išsaugoti Krymą jos sudėtyje. Bet su žmogaus teisių pažeidimais klausimų nekyla.

3. RNST šiandien priėmė nutarimą: įvesti vizų režimą su RF. RNST sekretorius Parubij patikslino: per kelias valandas turi būti įvestas įvažiavimas Rusijos piliečiams išimtinai tik su užsienio pasu.
Tai reikėjo daryti, žinoma, net ne vakar, o per pirmas valandas nuo Rusijos įsiveržimo į Krymą. Esu tikras, jog separatistų kruvinosios klounados Donecke ir Charkove be galingo tūkstančių atsibasčiusių „Putino turistų“ iš Rusijos palaikymo, būtų kur kas mažesnio masto. Bet geriau vėliau, nei niekada. Dabar galiausiai Kremliui bus sunkiau prasukti mūsų rytuose dar vieną „Krymo scenarijų“. Kad tik pasieniečiai galėtų užrakinti pasienį su „spyna“.

O ar sugebėsime realizuoti tuos pozityvius šiandieninius sprendimus, mums parodys nauja diena.

Vertimo (c) Stichinė vertimo grupė ULLL