Kovo 22 dienos įvykiai

Dmitry Tymchuk

Broliai ir sesės, kovo 22 dienos įvykių apibendrinimas:

Iš blogų žinių:

1.Rusai beveik pasiekė savo. Ukrainos daliniai pasiduoda. Kai kur pasiduoda patys – po atkaklaus ir kankinamai ilgo pasipriešinimo, kai kur juos prispaudžia jėga ir niekšybe, kaip tai atsitiko Belbeke.
Nemažai karininkų ir liktinių norėtų ir toliau tarnauti Ukrainos ginkluotose pajėgose, tačiau nežino kaip nusigauti į žemyną. Mes šiandien trumpai pasakojome apie Kijevo poziciją: „išlaikyti“ dalinius iki JTO Generalinės asamblėjos, idant turėtų argumentą derybose dėl Krymo paskelbimo demilitarizuota zona. Tačiau Generalinė asamblėja vyks kovo 27 dieną. Kas iki to laiko liks iš mūsų dalinių – deja, didelis klausimas.

2.Užgrobus dalinius, mūsų vaikinų laukia dar viena gėdos dozė. Kaip pamename, 2008 metais rusų agresoriams atplėšus dalį Gruzijos, gruzinų karinėse dalyse juos nustebino patogumai net kareivinių patalpose. „ O mes gyvename kaip kiaulės“, – guodėsi „nugalėtojai“. Manau visi, matė panašius vaizdo įrašus internete.

Kryme visiškai priešinga situacija. Kaip pasakoja mūsų kariškiai, rusų okupantai stebisi, švelniai sakant, mūsų kareivinių ir tarnybinių patalpų apstatymo „kuklumu“. Ir juos visiškai pribloškia pasakojimai, kad, Gynybos ministerijai pritrūkus lėšų, mūsų kariškiai savo lėšomis remontuoja kareivines, susimesdami iš savo ir taip niekinamai menkos algos.
Tai logiška pasekmė to, kad 23 metus apie armiją Ukrainoje niekas nė neprisimindavo. Bet, garbės žodis, niekada net nemaniau, kad bus gėda prieš priešus.

3.Po dalinio Belbeke šturmo rusų kariškiai pagrobė mūsų dalinio vadą Mamčiurą. Aš labai tikiuosi, kad su juo nieko blogo neatsitiks. Šis geležinės ištvermės žmogus, tikras karininkas, mūsų didvyris. Kol mūsų armija turi tokių karininkų, ji atsilaikys. Okupantai taip pat tai žino, todėl ir elgiasi kaip padugnės ir teroristai.
Belbeke buvo taip pat sužeisti mūsų kariškis ir žurnalistas. Aš tikiuosi, kad jiems viskas bus gerai. Tuo pačiu pastebiu, kad okupantai ir jų padlaižiai Kryme su žurnalistais elgiasi lygiai taip pat šlykščiai, kaip elgėsi su jais Janukovyčiaus pakalikai Maidano metu.

Iš gerų žinių:

1. Iš šauniųjų Chersono komunistų pastangų išėjo fantastiškas šnipštas. Darniomis gretomis, suglaudę eiles, į „mitingą už pritarimą federalizacijos referendumui“ jie surinko visą savo kovinį avangardą. Maždaug 300 piktų bobučių-separatisčių.
Greta vyko ir kitas mitingas – už vieningą Ukrainą. Į jį atėjo daug daugiau Chersono gyventojų – apie 3000.
Tuo pat metu mūsų pasieniečiai sustiprino sienos tarp Chersono srities ir Krymo kontrolę, nes gavo informacijos apie galimas provokacijas. Pas kovingą dvasią beprarandančias Chersono bobutes galėjo prasiveržti „rusų išvaduotojai“. Todėl atsipalaiduoti ankstoka.

2. Senatorius Johnas McCainas pavaro. Atsakydamas į rusų „atsakomąsias sankcijas“, jis parašė savo tviteryje: „Matyt mano pavasario atostogas Sibire teks atšaukti, Gazpromo akcijų paketą aš jau praradau, o mano slapta banko sąskaita Maskvoje – įšaldyta“. Ir pažadėjo tęsti kovą už „Ukrainos, kurios dalimi yra Krymas“, laisvę ir nepriklausomybę.
Atvirai sakant, niekada nejaučiau ypatingo prielankumo ponui McCainui (nors puikiai suprantu, kad mano simpatijos jam vienodai šviečia). Bet dabar mielai paspausčiau jam ranką.

3. Mane asmeniškai šiandien sujaudino Islandija. Ji pareiškė, kad palaiko sankcijų, susijusių su įvykiais Kryme, įvedimą Rusijai.
Regis: kiek ten tos Islandijos? Ji net ginkluotųjų pajėgų neturi – tik pakrantės apsaugą. Nenorėčiau su tuo sutikti. Kartą, per „šaltąjį karą“, Islandija per 24 valandas parklupdė Didžiąją Britaniją ant kelių. Lengvai ir paprastai.
Pamenate, tuomet britai ketino išplėsti savo žvejybos verslą tos šalies teritorinių vandenų sąskaita. Islandai droviai užsiminė, kad jeigu jau šitokie reikalai, jie pasiruošę išstoti iš NATO ir leisti SSRS patalpinti savo teritorijoje raketas. Britai greit atsiėmė savo ketinimus ir daugiau į panašius žaidimus su islandais nesivėlė. Todėl negalima neįvertinti net mažiausiųjų draugų galimybių.
Tad tegul nauja diena atneša mums supratimą, kad mes ir mūsų draugai galime daugiau, nei mūsų priešai.