Kovo 23 dienos įvykiai

Dmitry Tymchuk

Broliai ir seserys, kovo 23 d. apžvalga

Iš blogų žinių:
1. Grobti mūsų dalinių vadus Kryme tapo norma. Okupantai tokius veiksmus ciniškai vadina „suėmimu“. Tačiau nei rusų kariškiai, nei taip vadinama „Krymo savigyna“ neturi absoliučiai jokios teisės (tarp kitko, ir net pagal Rusijos įstatymus) ką nors suimti. Remiantis bet kuriomis tarptautinės teisės normomis tai – žmonių grobimas, arba, nusikaltimas, už kurį baudžiama bet kurioje pasaulio valstybėje.
Didžiąją „suimtųjų“ dalį laiko ir tardo Sevastopolyje, Rusijos Juodosios jūros flotilės komendantūroje. Šiandien tai – pusiasalio gestapo. Rusų kariškiai tiesiog be priekaištų atlieką teroristų ir slaptosios policijos vaidmenį.
Dar daugiau, šie niekingi padarai šiandien pradėjo grobimais gąsdinti tuos mūsiškius kariškius, kurie nesiliauja priešintis. Tikslumo dėlei, apie tokius grasinimus pranešė mūsų vaikinai iš Feodosijos. Šiaip jau, rusai ir jų pakalikai tik taip ir sugeba veikti: arba šturmuoti prisidengus moterimis, arba grobti tuos savo priešininkus, kurių niekaip kitaip nepavyksta palaužti.

2. Ir vėl atsirado eilinė data, iki kurios rusai numatę išvalyti Krymą „užterštą“ mūsų pulkais – tai turėtų įvykti iki kovo 25 d. Mūsų manymu, Kremliuje taip pat svarsto ir ruošiasi, kad kovo 27 d., kuomet vyks JT Generalinės Asamblėjos posėdis, rusai jau būtų pilnateisiai pusiasalio šeimininkai. Papildoma para „jefreitoriaus plyšelyje“.
Kaip žinoma, tai nebus pirmas kartas, kuomet Maskva nustato laiko rėmus. Pirmoji data buvo kovo 16 d. – „referendumo“ klounada Kryme. Sumanymas žlugo. Vėliau kovo 21 d. Мūsiškiai ir vėl atsilaikė.
Apsidairius, kas pastaruoju metu vyksta aplink visus mūsų dalinius, pastarasis laiko terminas gali būti realus. Bet nebūtinai taip ir įvyks – juk pakankamai daug staigmenų agresoriui pateikia mūsų vaikinai.
Iš gerų žinių:
1. Putinas taip skubėjo pasičiupti Krymą, kad net persistengė. Ukrainos teisininkai atkreipia dėmesį į keistą situaciją: savo nutarimu Rusijos prezidentas pripažino Krymo „nepriklausomybę“ (į Rusijos sudėtį galima įtraukti tik nepriklausomas valstybes). Tačiau Krymo separatistai tikėjosi, jog šis prijungimas įvyks iškart.
Bet štai nesėkmė: taip vadinamo „referendumo“ metu niekas nebalsavo už Krymo autonomijos nepriklausomybę – tokio klausimo tiesiog nebuvo. Biuleteniuose buvo tik klausimas dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos, tačiau formaliai- tai visai kita tema nei nepriklausomybė.
Taigi, juridiškai Maskvos organizuotas „referendumas“ tėra tuščias reikalas. Mąstant protingai, pirma reikėjo skelbti referendumą dėl nepriklausomybės ir tik vėliau balsuoti dėl prisijungimo prie Rusijos.
Suprantama, Putinui tokie rimti juridiniai kliuviniai nieko nereiškia. Tačiau bet kuriai normaliai šaliai tai – dar vienas faktas, liudijantis apie visišką bet kokių teisinių normų nepaisymą šioje Putino avantiūroje.

2. Mūsų pasieniečiai pradėjo rimtai gaudyti rusų kareivius, keliaujančius iš Rusijos į Krymą, kaip į kurortą. Šiandien Donecko padalinio pasieniečiai „Ilovajsko“ praleidimo punkte pagavo septynis tokius poilsiautojus. Jie pasirodė besą rusų jūrų pėstininkais.
Tuo pat metu Valstybinė pasienio tarnyba, Vidaus reikalų ministerija ir Ukrainos saugumo tarnyba sustiprino pasienio kontrolę asmenims, keliaujantiems iš Krymo. Visiškai teisingas ir savalaikis žingsnis: Krymas šiandien tapo židiniu viruso, kuris nori apimti visus Ukrainos pietvakarius. Todėl svarbi visiška izoliacija ir sargyboje budintys sanitarai. Šių padarų jokiu būdu nevalia išleisti iš terariumo.

3. Šiandien separatistų panoptikume Donecke įvyko įdomus dalykas. Gaujai mėginant virš miesto tarybos pastato iškelti Rusijos vėliavą, separatistai netikėtai pradėjo daužyti snukius vieni kitiems.
Pasirodo, partijos „Rusijos blokas“ atstovai nenorėjo į šalia Lenino paminklo įrengtą sceną leisti Donecko separatistų vaduko, Pavlo Gubarevo šalininkų. Žinoma, kilo ginčai dėl to, kas labiau myli Rusiją ir yra labiau nusipelnęs laižyti batus Vladimirui Vladimirovičiui.
Ką gi, vorai stiklainyje pradėjo ėsti vienas kitą. Tai geras ženklas.