Kovo 24 dienos įvykiai

Dmitry Tymchuk

Broliai ir seserys, kovo 24 dienos apžvalga

Iš blogų žinių:

1. Rusijos įsiveržimo į mūsų pietryčius tikimybė labai didelė. Šiandien tai konstatavo Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba (UNSGT).
Aš nežinau, kas blogiau – ar tai, kad Putinas neatsisako savo planų, ar tai, kad UNSGT atlieka kažkokius siaubingai pavėluotus judesius, kuomet kiekviena diena, jei ne kiekviena valanda – aukso vertės.

UNSGT sprendimas dėl ukrainiečių dalinių išvedimo iš Krymo – kaip tik iš tokios operos. Jei jis būtų priimtas prieš dešimt dienų, būtume leidę mūsų kariams pasitraukti iš Krymo išlaikant garbę, pilnais daliniais ir su vėliavomis. Šiandien, duokdie, pavyks išvesti kelis šimtus kariuomenėje tarnaujančių vyrų. Ir tai veikiausiai atrodys kaip pabėgimas.

Aišku viena: reikia kažką daryti su UNSGT. Aš suprantu, kad jos vadovybei reikia laiko perprasti situaciją, jiems tai – visiškai nauja sritis. Tačiau labiau atsižvelkite ir į analitikus iš šono, jų šalyje – pakankamai. Neturiu omenyje savęs, aš – tik sarginis šuo, sergintis nacionalinio saugumo plėtrą. Tačiau yra tikri idėjų garvežiai ir generatoriai. Jie – po ranka, šalyje apstu analitinių centrų. Aišku, 95% ten dirbančių – irgi veltėdžiai, tačiau 5% – tai protai, pasirengę dirbti Tėvynės labui. Išnaudokite juos.

2. Gegužės 9 d. Rusijos Federacijoje įsigalioja įstatymas, pagal kurį už viešus raginimus ardyti RF teritorinį vientisumą baudžiama iki trijų metų kalėjimo. Šį įstatymą Putinas, žinoma, taikys ir jo pavogtam Krymui.

Turint minty, jog pagal socialines apklausas (kurios atrodo įtikimiau, nei Krymo „referendumas“) ne mažiau nei 60% Krymo gyventojų nenorėjo prisijungti prie Rusijos, jiems ši situacija bus labai sudėtinga.

Kita vertus, tai puiki pamoka Ukrainai. Sukaišioti mūsų separatistus į kalėjimus būtų puikus problemos sprendimas daugybei dešimtmečių į priekį. Ir pasiteisinimų čia nereikia, galime panaudoti šių separatistų taip mylimos Rusijos patirtį. Tikiuosi, Ukrainos Aukščiausioji Rada jiems nenuolaidžiaus, kaip ji moka, bet kuo greičiau pasinaudos šia patirtimi.

3. Mane iki ašarų pamalonino Regionų partijos lyderio Jefremovo pasisakymas, kuriuo jis faktiškai įgarsino Rusijos ultimatumą Ukrainai, tik švelniai pavadinęs jį savo politinės jėgos „pasiūlymu“. O kai jam buvo nurodytas šis apgailėtinas faktas, tuoj pat, pigaus „Asylum“ studijos aktoriaus stiliumi apsimestinai suvaidino savo pasipiktinimą: negali būti, tikrai, koks sutapimas!

Suprantu, kad tokio lygio politikai už alaus butelį pasiruošę vaidinti Kremliaus režisuotuose „stebuklų filmuose“. Aš taip pat suprantu, kad kai kurie ultimatumu atsiduodantys pasiūlymai iš tikrųjų atitinką šio laikmečio dvasią. Bet lai patys ukrainiečiai sprendžia kiek jie reikalingi pačiai Ukrainai – ir be jokių Didžiojo Brolio ultimatumų.

O tokius ponulius, kaip Jefremovas, reikėtų nedelsiant griebti už švarkelio atlapų ir, švelniai žiūrint į akis, tyliai pasiklausti: kieno malūno girnas sukate, gerbiamas ponuli?

Ir apskritai, aš už pliuralizmą ir demokratiją, bet visokio plauko bjaurybes visgi reiktų valyti. Maidanas vyko tikrai ne dėl to, kad mūsų likimai parlamente būtų patikėti Putino lėlių teatro aktoriams, tampomiems už virvelių.

Iš gerų žinių:

1. Kremlius netikėtai tapo mielas ir pūkuotas, iki negalėjimo sukalbamas. RF premjeras Medvedevas staiga pareiškė, kad “Rusija pasiruošusi tiesioginėms deryboms su Ukraina”. Priežastis ta, kad Kijevas gali atjungti Krymui vandenį, elektrą ir dujas.
Itin retai pasitaikantys nenaudėliai sėdi Kremliuje. Kai rusų suformuotos gaujos užiminėja ukrainiečių žemę, kai rusų kareiviai grobia ukrainiečių karius ir piratiškais metodais užiminėja mūsų karinių jūrų pajėgų laivus, Maskva nesileidžia į jokias derybas. Atseit, atstokit, mums jūsų balsas neįdomus.

Bet štai situacija staigiai pasikeitė. Medvedevas ir Putinas puikiai supranta, jog be vandens ir elektros energijos Krymas po savaitės ims ant kelių parklupęs prašytis atgal į Ukrainą ir keiks “Kremliaus neūžaugas”.

Galima būtų pikdžiugauti. Tačiau reikia suvokti, kad didžioji Krymo gyventojų dalis – tai tik Putino avantiūros įkaitai. Jie nekalti, kad tapo mainoma moneta beprotiškuose Maskvos žaidimuose. Štai todėl, priimdama bet kokius sprendimus Krymo atžvilgiu, Ukrainos valdžia turi į tai atsižvelgti.

2. Šiandien Turčinovas Ukrainos saugumo tarnyboje atliko perskirtymus. Mes pasikonsultavome, ką reiškia šie paskyrimai. Mus patikino, jog „pakeliamų aukštyn“ žmonių svarbus nuopelnas yra tas, kad, esant ryškiam vietinių jėgos atstovų rytiniuose regionuose sąstingiui, pastarosiomis savaitėmis Ukrainos saugumo tarnyba smogė ir smogia separatistams rimtus smūgius.

Nesiginčysim: šis darbas šiuo metu beprotiškai svarbus Ukrainai.

3. Rusijos vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas staiga ėmė žavėtis kruvinais „Berkuto“ sadistų žygdarbiais Maidane.

Panašu, kad rusų generolai daug daugiau mediniai, nei kiti pasaulio generolai. Kokiu gi debilu reikia būti, kad imtum žavėtis kruvinais banditų žygdarbiais prieš savo pačių tautą? Juk jis giria ne adekvačius, normalius milicininkus, kurie vis dėlto buvo „Berkuto“ gretose. Ne, jį sužavėjo būtent šunsnukių „žygdarbiai“. Tai tas pats, kaip giedoti ditirambus gestapui ir SS.

Iš tiesų tokie pareiškimai – nors ir maži, bet vis dėlto vinys į Putino karstą ir į jo režimą Kuo daugiau Maskva parodys savo nacistinę ir antižmogiškąją prigimtį, tuo greičiau jos išpūsta galia pavirs dulkėmis. Ir kad jiems kelias nedulkėtų.