Kovo 26 dienos įvykiai

Dmitry Tymchuk

Broliai ir sesės, kovo 26 dienos įvykių apžvalga

Iš blogų žinių:

1. Rusų kariuomenės grupuotė prie mūsų sienų ėmė augti, nes į RF Briansko sritį yra permesti nauji padaliniai ir dalys. Anksčiau mes matėme kariuomenės susitelkimą tik Rostovo srities teritorijoje, šiauriau jų buvo gerokai mažiau.

Tai reiškia, kad Putinas rengia įsiveržimą iškart visu mūsų „rytiniu frontu“- nuo Černigovo iki Donecko.

Įdomu tai, kad kovo 23 dieną tarptautiniai stebėtojai skraidė inspektuodami RF pasienio teritorijas. Tuo laiku Maskva kiek atitraukė kariuomenę nuo sienos Rostovo srityje, o Briansko srityje jos ir šiaip nebuvo daug. Vos tik inspektoriai išskrido- daliniai, kaip tarakonai, vėl priropojo prie sienos. Apskritai, reikia būti visišku idiotu, kad imtum tikėti Kremliumi.

Vienintelis dalykas, kas suteikia vilties- tai faktas, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos šiai dienai spėjo persigrupuoti, mūsų pasieniečiai ėmė griežtai kontroliuoti sieną, specialiosios tarnybos aktyviai neutralizuoja „penktąją koloną“ mūsų rytinėse srityse. Visa tai kelia rimtą grėsmę Kremliaus planams.

2. Ukraina faktiškai liko be karinių jūros pajėgų. Mes šiandien pateikėme pilną išklotinę: 10 laivų liko su Ukrainos vėliava, 51- užgrobtas okupantų.

Dabar Ukrainos Gynybos ministerija derasi, kad nors kažką iš agresoriaus pavogto susigrąžinti. Bet mes jau žinom: jei Putinas pasakė „neėmiau“- reiškia jau nebegrąžins. Tačiau pabandyti verta nors dėl padorumo.

Iš gerų žinių:

1. Rusams agresijos prieš Ukrainą kaina auga. Kapitalo nutekėjimas iš RF nuo metų pradžios pasiekė 70 milijardų dolerių. Šiandien Pasaulio bankas pateikė prognozę: jei dėl Putino valios situacija blogės, Rusijos BVP šiemet sumažės 1,8 %. Po praėjusių metų 1,3 % prieaugio – skirtumas juntamas.

Šiandien ES Tarybos prezidentas Van Rompėjus, JAV prezidentas Obama ir Europos Komisijos prezidentas Baroza iškilmingai pažadėjo: jei Putinas ir toliau kvailios, ES ir JAV pasirengusios imtis pačių griežčiausių sankcijų.

Savaime aišku, kad šitam, netekusiam adekvatumo, nors kuolą ant galvos tašyk. Bet jei jau pasireiškė juntami nuostoliai – jau gerai. Pamatysim, kas Kremliuje nugalės – agresyvumas ar godumas.

2. Rašant šias eilutes paaiškėjo: šešis mūsų karininkus, Kryme pagrobtus teroristų, pasivadinusių “rusų kariškiais”, vis tik išlaisvino. Dabar jie vyksta per Čongarą į Geničeską. Po to – į Kijevą.

Galiu tik su palengvėjimu atsidusti. Mūsų didvyriai laisvėje – ir tai pozityvas.

Apskritai, aš nesu piktas. Bet iš visos širdies noriu palinkėti mūsų rusų draugams tos niekšybės ir bjaurasties, kurios okeane jie visą tą laiką Kryme skandino mūsų karius. Lai paspringsta šia bjaurastim .

3. Ukrainos Ginkluotosios pajėgos Charkovo srityje praves mokymus “Pavasario liūtis”.

Kiekvienam aišku, kokią didžiulę karinę – politinę reikšmę gali turėti šiandien mokymai Ukrainos rytuose. Mūsų armija po truputi, girgždėdama, su sprogstančiais tankais ir krentančiais lėktuvais, bet bunda iš 20– ies metų letargo. Ji pirmą kartą per visus Ukrainos nepriklausomybės metus ima suvokti, kodėl ji iš vis egzistuoja. Beje, kaip ir visa šalis.

Belieka tikėtis, kad šis praregėjimas nebus pavėluotas. Beje, bet kokiu atveju, tai – labai didelė pamoka visiems mums daugeliui dešimtmečių į priekį.