Dėl antiteroristinių operacijų eigos gegužės 4-ąjai

Dmitry Tymchuk

Dėl antiteroristinių operacijų eigos gegužės 4-ąjai

Pagal “Informacinio pasipriešinimo” grupės duomenis, po trumpo antiteroristinių operacijų aktyvizacijos laikotarpio nuo gegužės 4-osios vyksta neleistinas jėgos struktūrų aktyvumo nuosmukis.

Mūsų duomenimis, dėl to, kad antiteroristinių operacijų vykdymo zonoje nėra jos vadovybės, didžiule problema tampa jose dalyvaujančių jėgos struktūrų padalinių veiksmų koordinavimo ir tarpusavio sąveikos trūkumas, kovinių įsakymų ir užduočių dėl jėgos bei priemonių panaudojimo nebuvimas.

Pavyzdžiui, naktį iš gegužės 3-osios į 4-ąją šalia Konstantinovkos vykusio mūšio metu jėgos struktūros padalinys, patyręs teroristų, ginkluotų kulkosvaidžiais bei granatsvaidžiais užpuolimą, net tris valandas negavo šarvuočių pastiprinimo. Dėl to 7 specialiosios paskirties būrio kariai buvo sužeisti.

Gegužės 4-osios vakare jėgos struktūrų padaliniai paliko Kramatorską, užuot baigę jo išvadavimo nuo teroristų operaciją ar bent blokavę jų dislokacijos vietas.

Tokiomis sąlygomis antiteroristinės operacijos dažnai virsta farsu. Tai ypač nedovanotina dėl prognozuojamo prorusiškų teroristų suaktyvėjimo gegužės 9-osios išvakarėse.

Antiteroristinių operacijų suaktyvėjimas gegužės 1-ąją įdomiai sutapo su Vidaus reikalų, Gynybos ministerijų ir Ukrainos Prezidento administracijos vadovybės atvykimu į operacijų vykdymo zoną. Tačiau labai greitai operacijos eiga vėl ėmė buksuoti. Šių „sutapimų“ fone kyla vis daugiau klausimų antiteroristinių operacijų organizavimo vadovybei, kuri kažkodėl randasi už operacijos vykdymo zonos ribų.

P.S. Gegužės 16 d. Antiteroristinio centro (tuo pačiu – ir antiteroristinių operacijų) vadui sukanka 65 metai, po šios sukakties, pagal Ukrainos teisės aktus, jis jau negali dirbti valstybės tarnyboje. Galbūt Ukrainos vadovams neverta laukti šios laimingos dienos ir paskirti vadovauti operacijai žmogų, sugebėsiantį skirti daugiau dėmesio operacijos vadovavimui? Likęs laikas skaičiuojamas valandomis…