Birželio 16 dienos suvestinė

Broliai ir seserys, birželio 16-oji.

Blogosios naujienos:

1. Mes neaptikome paskelbtoje RF Rostovo srities kryptyje didelės Rusijos šarvuotos technikos kolonos netoli Ukrainos sienos (pagal žiniasklaidos informaciją, ji judėjo link „Dolžansko“ pasienio patikros punkto).

Bet mes aptikome Rusijos padalinių perkėlimą prie sienos į šiaurę nuo „Dolžansko“.

Anksčiau situacija RF pasienyje, net atitraukus didelę dalį Rusijos kariuomenės, netapo mažiau įtempta. Priešingai, karo samdinių ir ginklų srautai iš Rusijos tapo dar tirštesni. Dabar šalia to dar grįžta ir buvusi visuotinės Rusijos armijos invazijos grėsmė.

2. Nuo šiandien, Rusija visiškai nutraukė dujų tiekimą Ukrainai – kaip pranešė energetikos ministras J.Prodanas, liko tik dujų, skirtų tranzitui į Europą, kiekis. Premjeras A.Jaceniukas pavedė Energetikos ministerijai ir Teisingumo ministerijai parengti įstatymo projektą dėl ypatingosios padėties energetikoje.

Tai nieko gero nereiškia nei gyventojams, nei įmonėms (o taip pat ir visai Ukrainos ekonomikai). Tai – tradicinis Maskvos „dujų karas“, kuriuo dabar Maskva nusprendė pastiprinti savo karinę invaziją į Ukrainą.

Pozityvas tik tame, jog dabar Ukraina, tegu ir priverstinai, tegu ir su rimtomis problemomis, bet spręs tą klausimą, kurį turėjo spręsti kaip minimum prie Juščenkos. Būtent – atsikratyti „draugiško“ Rusijos dujų glėbio.

Juk visi gerai žinojo, kad tas glėbys nieko gero mūsų šaliai nežada. Nepaisant to, toliau karštai glėbesčiavomės. Deja.

3. Kaip šiandien pranešė Ukrainos Prezidentas P. Porošenko, Ukrainos jėgos struktūros jau kontroliuoja daugiau nei 250 km valstybinės sienos su Rusija.

Porošenko, aš manau, optimistas. Jis mato apypilnę stiklinę. Aš, deja, pesimistas – aš matau apytuštę. Jei tiksliau – tai, kad šimtai valstybinės sienos kilometrų lieka nekontroliuojami. Čia rusai kartu su mūsų gimtaisiais teroristais išdarinėja ką tik nori.

Iki savaitės pabaigos Porošenka žada uždaryti visą sieną. Siūlau pasidžiaugti tada, kai tai įvyks.

4. Šiandien Aukščiausioje Radoje O. Liaško apkaltino Regionų partijos frakcijos lyderį A.Jefremovą tuo. kad šis skraido į Maskvą Kremliaus instrukcijų gavimui.

Jefremovas išsisukinėdamas atsakė: atsieit, jo vizitas buvo viešas, „tai buvo dalyvavimas prie apskrito stalo, ir tame nėra nieko slapto“. Reikia manyti, jog Jefremovas duoda užuominą, kad į jį kiekvienu momentu buvo nutaikytos kameros, taip pat ir tualete, o tai kur kitur jis gavo Putino instrukcijas.

Regionalas Maskvoje – tai kaip vaikas gatvėje. Tik nusisuk, jau vaikas taikosi kokią bjaurastį į burną įsidėti, o regionalas – FSB instrukciją į kišenę. Čia didelis skirtumas: vaikas, taigi, elgiasi nesąmoningai ir nekenkia visai šaliai vienu metu. Na, ir iš valstybinio biudžeto negauna atlyginimo-materialinės pagalbos-buto-lengvatų už savo bjaurastis.

Bet kokiu atveju, laikas eina, o mūsų teisėsaugininkai taip ir neskuba įvertinti kai kurių žymių politikų, aiškiai lošiančių berniuko Vovos komandos pusėje.

Gerosios naujienos:

1. Ukrainos saugumo tarybos posėdyje P. Porošenko pristatė pagrindinius savo plano artimiausiai perspektyvai punktus. Taip vadinamas prezidento „Taikos planas“ yra nutraukti ugnį Donbase iki savaitės pabaigos.

Aš, kaip ir jūs, išgirdęs šį pasiūlymą, iš pradžių nuoširdžiai nusikeikiau – susidarė įspūdis, kad ATO „numuilinama“, kartu su Donbasu. Bet visgi vertėjo išklausyti Porošenką iki galo.

Esmė, tikiuosi, aiški: pirmiausia, uždaryti sieną su Rusija (kad visos tos putinatliekos nustatų lįsti į Ukrainą), o tada duoti galimybę teroristams sudėti ginklus. Kas nepasislėpė, pardon, nepasidavė – jėgos struktūros nekaltos.

Planas geras. Bet yra dvi sąlygos: jeigu siena tikrai bus patikimai uždaryta ir jeigu ugnies nutraukimo metu smogikų bazavimosi vietos visame Donbase bus blokuotos (ne kaip Slovjanske). Be šių sąlygų, planas neturi prasmės.

2. Jau kelias dienas vyksta ATO performavimas. Aš nežinau, kiek „naujas formatas“ bus efektyvesnis už tą, kurį matėme iki šiol – gyvenimas moko vertinti pagal rezultatus. Nes žodžiais mūsų generolams viskas gerai.

Bet, panašu, legitimaus prezidento atėjimas į valdžią visgi pabudino iš miego mūsų strategus – sujudėjo. Kad tik prasmingai.

3. Ir dar kartą apie valstybės sieną. Šiomis dienomis sienos su RF blokavimą vykdo jau kita Pasienio apsaugos tarnyba. Dar ne visai atnaujinta, bet – procese.

Jau veikia vėl kuriamos motomanevrinės grupės. Kaudamiesi su teroristais, pasieniečiai mokosi veikti glaudžiai su kariuomene. Valstybės sienos apsaugos tarnybos mokymo centras pradeda ruošti „karo“ specialybių specialistus – kurie reikalingi būtent sukarintai sienos apsauga.

Tai – neabejotina teigiamybė. Ukraina ramiai nemiegos, kol neužrakins sienos su Rusija.